Eerste brommels voor 'grienman' Pieter van der Werff

Noardburgum – De organisatie van Brommels! trapte donderdag het bramenfestijn traditioneel af met de aanbieding van de eerste bramen. Die waren dit jaar voor Pieter van der Werff.

De eerste 'brommels' gaan elk jaar naar iemand die zich op een bijzondere wijze inzet voor het Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden of de Wâldpykcultuur. Dit jaar is de eer aan 'grienman' Pieter van der Werff, directeur cursus en contract van het Nordwin College.

Drijvende kracht

Van der Werff is een man die groene innovatieve initiatieven tot stand weet te brengen. Een drijvende kracht achter veel samenwerkingsverbanden in de groene sector in Fryslân. Zo is hij de initiatiefnemer achter de samenwerking tussen de diverse streekproductenorganisaties in Fryslan, zoals Wâldpyk in De Wâlden. En hij is de mede-initiator en stille kracht achter het prijswinnende project Tuinen Verbinden dat momenteel in de Noardlike Fryske Wâlden draait.

Het afgelopen jaar was de inzet van Pieter van der Werff goed zichtbaar in de regio. Diverse partijen werken in Buitenpost, Eastermar en Feanwâlden via het Project Tuinen Verbinden samen aan meer biodiversiteit. Zo zijn er meer dan 15.000 (!) bollen geplant in een kerktuin, inheemse hagen geplant langs een fietspad en heeft een particuliere tuin – als voorbeeldfunctie – een complete make-over gekregen. Ook zijn er tuincursussen en lezingen georganiseerd voor inwoners, tegen een zeer geringe deelnemersprijs. Zo inspireert het project een zo breed mogelijk publiek om meer groen en leven in de tuin te krijgen. Onlangs won Tuinen Verbinden hiermee nog de Gouden Zwaluw.

Brommelwyfke

Van der Werff was gevraagd om tijdens de feestelijke aanbieding van de eerste bramen wat over de laatste ontwikkelingen van het project te vertellen. Zijn verhaal werd echter op een ludieke wijze onderbroken door het Brommelwyfke die hem de eerste brommels kwam overhandigen.

Ook de organisatie van Brommels! helpt mee het leefgebied te vergroten van kleine wilde dieren, vogels, vlinders en bijen in onze regio. Tuinen Verbinden is dit jaar het thema van bramenfestijn Brommels! Met onder andere 15 open tuinen, 9 groene workshops (van bloemschikken tot en met vogelhuisje timmeren), 3 excursies (waaronder een excursie/workshop natuurfotografie voor kids), 1 tentoonstelling over tuinieren en natuur, 1 tuinontwerpster en 6 professionele tuinbedrijven die voor Brommels! extra aandacht geven aan het thema biodiversiteit, bestaat de helft van het programma uit thema-activiteiten. De gerestylde tuin aan de Nije Wei 53 in Feanwâlden, van het project Tuinen Verbinden, is tijdens Brommels! ook te bezichtigen.

Wat er precies allemaal te doen is op 24 en 25 augustus, is te vinden op brommelsfestijn.nl. Hier staan ook alle bramenpluklocaties vermeld. Bramenplukken en deelname aan de meeste activiteiten is ook deze 8ste editie van Brommels! geheel gratis.