Zelf blussen mag ook op het feestje van de 150-jarige Brandweer Surhuisterveen

Surhuisterveen - De brandweerpost van Surhuisterveen viert zaterdag 24 augustus het 150-jarig jubileum van de lokale brandweer.

Tussen elf en vijf uur is er een vol programma, met uiteenlopende activiteiten. Het feest begint om elf uur met een defilé van oude brandweervoertuigen door het dorp. Het defilé start bij de nieuwe brandweerkazerne aan de Lauwersweg en eindigt om twaalf uur in het centrum op het Torenplein.

Daar zijn de voertuigen de hele middag nog te bezichtigen en tot vijf uur zijn er verschillende demonstraties en leuke, leerzame activiteiten voor jong en oud. Bezoekers worden meegenomen in de brandweerwereld met onder andere een demonstratie van een hulpverleningsinzet bij een verkeersongeval. Ook kan er gekeken worden naar de juiste manier om een ‘vlam in de pan’ te blussen én wat er gebeurt als dit niet juist wordt gedaan. Natuurlijk mogen bezoekers ook een kijkje nemen in een brandweerauto.

Brandweerdiploma

Kinderen kunnen een brandweerdiploma halen door vier verschillende spellen te doen, zoals blussen of met hulpverleningsgereedschap een fiets knippen. Tijdens het bezoek krijgen zij een stempelkaart en als deze vol is kunnen ze de kaart inleveren en krijgen ze een diploma.

Tips voor brandveilig leven

De brandweer geeft ook informatie over brandveiligheid in en rondom het huis. Zo wordt verteld over het belang van een rookmelder en hoe je moet vluchten door rook.

Bij Brandweer Fryslân werken bijna 1400 mensen, waaronder ongeveer 1200 vrijwilligers. Bij de post in Surhuisterveen zijn 14 enthousiaste vrijwilligers actief, maar er wordt nog wel gezocht naar wat versterking. De brandweermensen van Surhuisterveen gaan tijdens de viering daarom graag in gesprek met belangstellenden. Voor mensen die serieuze interesse hebben is er donderdag 12 september vanaf 19.30 uur een informatiebijeenkomst in de kazerne aan de Lauwersweg.