Vervangen van herriemakende windturbine Kollum lijkt enige optie voor buren

,,We gaan eraan kapot”, zei Kollumse Bertha Hoiting woensdag tijdens een rechtszaak over de geluidsoverlast van een windturbine vlak bij haar woning aan de Brongersmaweg.

Hoiting en haar partner stapten naar de Raad van State in de hoop dat die nog iets kan doen tegen de enorme geluids- en trillingsoverlast van een 93 meter hoge windturbine die op krap 170 meter van de woning staat. De windturbine van de buren staat er al sinds 1998.

,,Toen waren we zo dom om geen bezwaar te maken tegen de komst van de windmolen. We dachten: Schone energie, prima toch. Maar sindsdien is het een en al ellende. Slapen kunnen we nauwelijks meer”, vertelde Hoiting. ,,We hebben het overal in huis geprobeerd. Legden zelfs een matras in de kamer. Nu zitten we in een geïsoleerd hok in de schuur waar het raam niet open kan. Toch is het niet te harden en komen we steeds meer slaap tekort.”

Lees ook: Windmolen klinkt als goederentrein; buren slapen in de schuur

Rechter en staatsraad Bruno van Ravels kon Hoiting en haar partner tijdens de rechtszitting in Den Haag weinig hoop bieden. Volgens de staatsraad houdt de windturbine-eigenaar zich aan alle landelijke en Europese regels. Het lijkt er op dat de voormalig gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland niet eens extra milieuvoorschriften kan opleggen, zelfs als zou ze dat willen.

Stilstand-gebod

Aanvankelijk was de gemeente daar wel voor, omdat het om een heel stil gebied gaat, waar het voortdurende ‘gewoosh’ en gedreun van een verouderde windturbine flink overheerst. Hoiting vindt het onverteerbaar dat de gemeente gedurende de procedure van mening veranderde en geen extra maatregelen wil opleggen, zoals een nachtelijk stilstand-gebod.

Volgens de gemeentewoordvoerder kon Kollumerland dat niet. Want er is een groot verschil tussen een door de provincie aangewezen stiltegebied en een gewoon stil gebied, aldus de zegsvrouw. Staatsraad Van Ravels wees erop dat de overheid nu eenmaal een keuze heeft gemaakt om zelfs windmolens te bouwen op plekken waar negen procent, of minder omwonenden, ernstige overlast van windturbines ondervinden.

Wel raadde de staatsraad Hoiting en partner aan om met de gemeente en de eigenaar om tafel te gaan om de oude rammelende windturbine snel te vervangen door een moderner en stiller model. Want dat lijkt nog het hoogst haalbare voor Hoiting. Volgens de raadsman van de windturbine-eigenaar kan daar wel over gepraat worden. De Raad van State doet in ieder geval binnen enkele weken uitspraak.