Paaltjes kerkhof Aalsum verdwijnen ook spoedig

De omstreden paaltjes op het kerkhof in Aalsum worden toch ook binnenkort weggehaald.

Lees ook: Na Wetsens ook roep om weghalen paaltjes Aalsum

Direct nadat de paaltjes in Wetsens verwijderd zijn, gaat het werk verder in Aalsum. Dit heeft het college van kerkrentmeesters donderdag besloten, laat voorzitter Tjeerd Waslander weten.

Hij hoopt dat hiermee de controverse over de paaltjes tot een goed einde wordt gebracht.

Anita Schaaf, die op persoonlijke titel bezwaar maakte tegen de paaltjes in Aalsum, laat weten dat ze blij is met de toezegging. ,,Voor mij is er geen reden om nu nog verder actie te voeren’‘, zegt zij.

Ondergrondse metalen plaatjes

De paaltjes in Aalsum zijn dezelfde als die op het kerkhof in Wetsens. In dat dorp ontstond de afgelopen twee weken grote ophef, omdat ze als ontsierend werden beschouwd.

De paaltjes moesten de exacte plekken van de graven aangeven, om ervoor te zorgen dat de 80 centimeter brede graven precies op maat bleven. Kleine verschuivingen zouden er al toe kunnen leiden dat een graf te smal werd en er niet meer in begraven kon worden.

Vanaf volgende week worden de paaltjes, eerst in Wetsens en daarna in Aalsum, vervangen door ondergrondse metalen plaatjes, zodat met een metaaldetector de exacte plek van een graf kan worden gevonden. Binnen enkele weken zijn alle paaltjes verdwenen.

Lees ook: Paaltjes kerkhof Wetsens toch al snel weg