Jacintha van Beveren maakt Jutvogels in Wierum

WIERUM - Jacintha van Beveren heeft al vanaf haar jeugd een fascinatie voor vogels. Als kind kwam ze regelmatig met een zieke of gewonde vogel naar huis. Die vogel werd dan liefdevol verzorgd, tot–ie weer op eigen benen kon staan. Als fotograaf legde ze veel vogels vast voor bijzondere gebouwen in veel verschillende wereldsteden. Toen ze in 2009 en 2010 een tijdje op de Galapagoseilanden werkte voor het onderzoeksinstituut Charles Darwin, startte ze een serie met plastic langs het strand: “Ik maakte duizend foto’s langs de vloedlijn, kleine stillevens des doods, want altijd met plastic. En dat op eilanden die 1000 kilometer verwijderd zijn van het vaste land. Ik exposeerde deze foto’s. Sommige mensen vonden ze prachtig, anderen begrepen niet dat je dit fotografeerde en waren geschokt. Ik wilde laten zien dat plastic een probleem vormt.

Drie jaar geleden heb ik het plasticprobleem hernieuwd opgepakt. Ditmaal een combinatie van fotografie en plastic van het strand. Op een gegeven moment ontdekte ik in het aangespoelde materiaal, dat door de zee prachtig in elkaar wordt gevlochten een nieuw soort vogels. Ik noem dat jutvogels.

Jutvogels zijn kadootjes van de zee. Ze zitten verborgen tussen visnetten, touw, schelpen, zeedieren en wrakhout. De zee werpt ze op het strand en het wad. Alsof ze wil zeggen: “Dit is voor jullie, ik geef het terug, want ik hoef het niet meer.”

Jutvogels worden door Jacintha bevrijd. Ze neemt ze mee naar haar atelier. Daar gaan ze in bad en worden ze zorgvuldig gedroogd. Daarna krijgen ze hun definitieve vorm, zodat ze kunnen schitteren.

Iedere jutvogel is uniek. Er bestaat op de hele wereld slechts een exemplaar van en ze zijn te zien in Wierum. Op 31 augustus 2019 – tijdens het dorpsfeest in Wierum - opent atelier jutvogel ingang aan de Ternaarderwei zijn deuren. Ook zitten jutvogels in de automaat van Pakje Kunst bij Artisante in Dokkum. Voor 2x2 Euro kunt u bij Artisante een pakje uit de automaat halen en soms is dat een jutvogeltje.

Jacintha van Beveren komt uit Scheveningen en is socioloog en fotograaf. Vanwege de drukte is Jacintha vorig jaar uit Scheveningen weg gegaan en via Blokzijl verhuisd naar Wierum, waar ze geniet van de rust en de natuur: “Het doet me denken aan mijn tijd op Galapagos. Ik woonde daar enige maanden alleen in het nationale park aaan de Stille Oceaan met alleen de vinken, schildpadden, leguanen en spotvogels als buren. Voor mijn materiaal moet ik aan de zee zitten. In een uurtje heb ik vaak materiaal voor honderden jutvogeltjes. Ik werk zowel groot (zoals de grote jutvogel die ik maakte voor The Colorfield Performance in Sloten in 2018 in het kader van de Culturele Hoofdstad), als heel klein voor Pakje Kunst.”

Jacintha werkt vaak samen met Scheveningse kunstenaars. Haar werk is regelmatig op Scheveningen te zien. Ze geeft ook workshops (ook aan kinderen). In het voorjaar van 2020 gaan die weer van start.

Jacintha: “Kom gerust even langs in Wierum. Op 31 augustus is de opening om 14 uur ’s middags. Ik ben dan tot 17 uur open.”

In principe is het atelier daarna op vrijdag, zaterdag en zondag van 11-17 uur:

“Om niet voor een dichte deur te komen, raad ik u aan vooraf de website (jutvogel.nl) te raadplegen voor de actuele openingstijden.”

Atelier Jutvogel:

Skuonmakkerspaad 1 Wierum

(ingang aan de Ternaarderwei, tegenover atelier Glasschitteringen)

jutvogel.nl

open van vrijdag t/m zondag 11-17 uur.