Paraffine aangespoeld op Waddeneilanden

Op de stranden van Terschelling en Ameland wordt sinds zondagmiddag paraffine, een kaarsvetachtige substantie, aangetroffen. Rijkswaterstaat laat het opruimen.

Strandbezoekers maakten melding van de brokken paraffine en na een inspectie van Rijkswaterstaat bleek het inderdaad om paraffine ging. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat gaat het om een aanzienlijke hoeveelheid paraffine en waren het grote brokken en ‘niet van dat kleine grut’.

Paraffine is een mengsel dat niet oplost in water. Tegenwoordig wordt paraffine nog gebruikt bij de productie van waxinelichtjes en kaarsen en als omhulsel van kaas. Dieren kunnen ziek worden van paraffine.

Waarschijnlijk is de paraffine afkomstig van een schip. Het spul, afkomstig uit waswater, vervuilde na illegale lozingen al eerder stranden op de Waddeneilanden of aan de Hollandse kust. Het was de reden om vanaf 1 januari 2021 het varen met vies scheepswater te verbieden.

Lees ook: Europees verbod op varen met scheepswater vol paraffine

Gezien het tij kan er in de loop van de dag nog meer aanspoelen, daarom laat Rijkswaterstaat het pas in de loop van de middag opruimen door een gespecialiseerd bedrijf.