Twijfel over asbest bij woningsloop in De Westereen

Er is onduidelijkheid over de mogelijke vondst van asbest bij de sloop van woningen in de Salomon Levystrjitte in De Westereen.

Omwonende Sipke Veenstra zegt werknemers van sloper Haarsma te hebben gesproken. Die zouden hebben verteld dat er asbest is gevonden.

Een medewerker van het Leeuwarder sloopbedrijf, dat ook een asbestsaneringstak heeft, zegt desgevraagd dat er geen asbest gevonden is en dat ,,alles volgens de regels’’ is verlopen. De FUMO heeft evenwel een anonieme melding gekregen waaruit blijkt dat er toch asbest is afgevoerd.

Ook Veenstra houdt voet bij stuk. Eind augustus ontstond er al onrust in de straat, toen omwonenden last kregen van stofwolken tijdens de sloopwerkzaamheden. Huizen en auto’s zaten toen onder wit spul. Men vreesde asbest.

Een woordvoerder van de gemeente Dantumadiel garandeerde toen ‘100 procent’ dat alle asbest voor de sloop al verwijderd was. Er werd een benevelingsinstallatie geplaatst om de verspreiding van stof te beperken.

Woordvoerder Marten van der Meulen van de gemeente zegt nu dat het mogelijk om asbest in de fundering gaat. Daar zouden andere registratie- en verwijderingsvoorschriften voor gelden.