Stille tocht op Schiermonnikoog tegen gaswinning

De werkgroep Horizon Schiermonnikoog heeft dinsdag een stille tocht gehouden uit protest tegen de plannen van olie- en gasmaatschappij ONE-Dyas om naar gas te boren ten noorden van Schiermonnikoog.

Het ministerie van Economische Zaken en Milieu hield dinsdag een informatiemiddag in het kader van de aanstaande milieueffectrapportage (MER), die in kaart moet brengen wat het effect van het aanstaande besluit op het milieu is. ONE-Dyas kondigde dit onderzoek in augustus al aan en praatte dinsdag de bewoners bij over de geplande boringen.

De boringen moeten ongeveer twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog plaatsvinden in een hoofdveld en meerdere kleine gasvelden. De werkgroep weet zich onder meer gesteund door de Waddenvereniging en Greenpeace.

In monnikspij of zwarte kleding door het dorp

De werkgroep stelde zich voor aanvang van de bijeenkomt op voor het Cultureel Centrum De Stag, aan de Langestreek. Gehuld in monnikspijen of geheel in het zwart gekleed vormden ze een ‘erehaag’. Daarna liep de groep een stille tocht door het dorp. ,,Er kwam toch een flinke slinger achter ons aan, zo’n vijftig mensen”, stelt Thom Verheul van de werkgroep.

De lange slinger mensen kwam uiteindelijk weer uit bij de bijeenkomst. ,,Aanvankelijk mochten we het gebouw niet in tijdens de bijeenkomst, maar het is onze kerk, dus dat mocht uiteindelijk wel”, vertelt Verheul. Onder begeleiding van een grote trom en voor de rest muisstil namen de deelnemers aan de stille toch even plaats op het podium. ,,Daarna zijn we weer doorgelopen.”

Gesproken is er toen niet. ,,Wij zijn individueel in gesprek met de gasmaatschappij.” Bovendien duurt het protest nog voort: om 17:00 uur zal er live op Radio 1 gediscussieerd worden door leden van de werkgroep, gasmaatschappij ONE-Dyas en burgemeester Ineke van Gent.