'Gros omwonenden Lyts Djip wil buurt autovrij'

Het gros van de bewoners van de Vleesmarkt en de Wortelhaven, rond het beroemde keerpunt in Dokkum, wil hun buurt autovrij hebben.

Dat concludeert ondernemer Jan Willem Hamstra nadat hij onder zijn buren - hij woont zelf aan de Turfmarkt - een enquête hield. Liefst tachtig procent van de inzenders ziet graag een volledig autovrije Vleesmarkt en Wortelhaven.

Hamstra nam zijn eigen gevoel als startpunt voor de enquête. ,,Ik sjoch hjir hast it hiele jier toeristen. It is miskyn wol it meast fotografearde stikje fan Dokkum.’’ Het geparkeerde blik werkt volgens Hamstra ontsierend. ,,Hoe wolle wy dat it derút sjocht? Moatte wy gjin kwaliteitsslach meitsje?’’ De voormalig drogist noemt de onlangs opgeknapte Markt als voorbeeld. Ook daar verdween - na veel rumoer - nogal wat parkeerruimte. ,,En wat sjocht dat der prachtig út. In geweldige kwaliteitsslach.’’

De Dokkumer verspreidde een enquête onder zijn buren waarin hij ze drie opties gaf. Alles bij het oude laten, de parkeerruimte op de Vleesmarkt en Wortelhaven schrappen, of alles autovrij maken. Volgens Hamstra deelde hij 50 enquêtes uit en kreeg hij er ,,35 oant 40’’ terug. Daarvan kiest volgens Hamstra 80 procent voor de volledig autovrije optie.

Parkeren is in Dokkum al jaren een gevoelig onderwerp. Het schrappen van parkeerruimte in het winkelgebied stuit doorgaans op weerstand, vooral van ondernemers. Kan Hamstra - ondernemer én lid van de plaatselijke Ondernemerssociëteit - dit proefballonnetje wel probleemloos oplaten? ,,Dit is myn miening. Ik krij stipe, en ek guon dy’t sizze: ik soe it oars dwaan. Dat kin.’’

Hamstra heeft de resultaten van de enquête naar de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân gestuurd. Op 2 november spreekt hij de raad toe over zijn buurtonderzoek.