Badmintonclubs samen op jacht naar nieuwe leden

Surhuisterveen/Buitenpost/Oentsjerk - De badmintonsport heeft het moeilijk. Met de Noordelijke ledenwerfactie Probeerbadminton.nu proberen de clubs daar wat aan te doen.

Maar liefst 34 verenigingen in Friesland, Groningen, Drenthe en de Kop van Overijssel heten aspirantleden vanaf de eerste week van oktober van harte welkom tijdens de 10-daagse minicursus badminton. Voor 25 euro krijgen de nieuwe leden tien lessen, waarin ze alles leren over de basisslagen en spelregels en hun eerste wedstrijden spelen. De minicursus wordt gegeven voor jeugd en volwassenen en staat onder begeleiding van enthousiaste trainers/begeleiders. Het enige dat de nieuweling nodig heeft zijn zaalschoenen en sportkleding, de clubs zorgen voor de rackets.

In de lift

Met de groots opgezette gezamenlijke ledenwerfactie proberen de 34 badmintonverenigingen in Noord Nederland de badmintonsport weer in de lift te krijgen. In Achtkarspelen staan nog drie badmintonclubs officieel ingeschreven, in Surhuisterveen, Buitenpost en Augustinusga. Van de laatste staat er in de gemeentegids als aantekening bij Recreatief.

Dat geldt echter ook al voor BC Buitenpost, zegt R. de Vries. ,,Wij spelen geen officiële wedstrijden meer. We hebben nog maar tien leden, dus er is ook al geen bestuur meer en we hebben ook geen trainers.’’ Dat is wel eens anders geweest, weet De Vries, die zelf pas enkele jaren bij de club speelt. ,,Ze moeten ooit wel meer dan honderd leden gehad hebben, maar Buitenpost is nu vooral een voetbal- en korfbaldorp. Voor alle andere sporten is het gewoon heel lastig.’’

Campingsport

Iedereen heeft wel eens gebadmintond, want het is de campingsport bij uitstek. Dat zou een voordeel kunnen zijn, maar eigenlijk is dat misschien wel het probleem, stelt De Vries. ,,Het imago is niet goed. Mensen denken dat het een typische vakantiesport is, maar het is echt een van de meest intensieve sporten die er zijn. Als je het officieel en goed doet.’’

Badminton wordt in sporthallen gespeeld, zowel in enkelspel als dubbelspel. Het is de snelste racketsport ter wereld, geschikt voor alle leeftijden, de makkelijkste manier om af te vallen en de sport traint bijna alle spieren in het lichaam en de reflexen. Een uur badmintonnen zorgt voor voldoende lichamelijke inspanning om het bloedsuikerniveau te verlagen.

Badmintonclub Buitenpost speelt op de dinsdagavond van 19.00 tot 20.30 uur in sporthal De Houtmoune in Buitenpost of de sporthal van het Lauwerscollege in Buitenpost (in de winterperiode). Dinsdag 1 oktober is de eerste lesavond.

Dorpencompetitie

BC'85 uit Surhuisterveen is nog actief in de Dorpencompetitie, maar ook deze club zit te springen om nieuwe leden, zegt voorzitter Koedam. BC’85 houdt de eerste les voor volwassenen (18+) op maandag 30 september in de Surventohal in Surhuisterveen. Elke maandagavond komen daar vanaf 20.15 uur beginners, recreanten en competitiespelers bij elkaar voor hun inspanning/ontspanning. Belangstellenden kunnen ook buiten de actie om vrijblijvend eens een shuttletje meeslaan. In de competitieperiode heeft de club de zaal ook op de vrijdagavond tot haar beschikking voor wedstrijden en om vrij te spelen.

Om de week is de trainer aanwezig en op de andere maandagen spelen de leden gemengde partijen, zodat iedereen op elk niveau leuke wedstrijden kan spelen. In december is er een gezelligheidstoernooi en rond juni een leuke activiteit of etentje om het seizoen af te sluiten. Inschrijven voor de proeflessen kan via de website tot uiterlijk 29 september via de website www.probeerbadminton.nu of op www.bc85.nl.

Passende dag

Op de website www.probeerbadminton.nu is te zien welke verenigingen aan deze actie deelnemen en op welke dagen en tijdstippen zij de proeflessen aanbieden. Zo kan iedereen een passende dag/avond en locatie vinden

Dwarres Badminton speelt in sporthal De Hege Wâlden in Oentsjerk op de dinsdag van 19.30 – 20.30 uur. Start op 1 oktober.