Een aantal jaren terug werd er gerept over het gewicht van de wijnfles. Hoe zit het ook alweer?

Aangeboden door: Wijnkoelkast.nl

Laten we allereerst eens kijken naar wat we met z’n allen aan wijn wegdrinken in een jaar. Dat komt neer op meer dan twintig liter per persoon.

Nou en, zul je zeggen. Die wijnkoelkast moet gevuld en een goede wijn is gewoon genieten. Daar is ook niks mis mee, maar iedere lege fles wijn die in de schooltas naar de glasbak wordt gebracht levert flink wat afval op en daar zit ‘m de crux. Het gevolg van die ruim twintig liter per persoon aan wijn, levert 485 miljoen lege flessen wijn op. 

Glasbak legen kost geld en belast het milieu

Volgens de berichtgeving betekent dat omgerekend dat één ons glas minder per fles al zo’n 48 miljoen kilo in de glasbak scheelt. Dan zijn er dus minder momenten dat die bak geleegd moet worden. 

Rijst de vraag: wat weegt zo’n fles nou eigenlijk? Te zwaar, meende het ministerie van Infrastructuur en Milieu jaren terug al. Producenten en importeurs overtreden ermee de regels. Het streven is bovendien om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken, zo schreef een aantal jaren terug het dagblad Trouw. 

Lichtere flessen leveren heel wat ‘winst’ op

Een steekproef door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid bij meerdere supermarkten als Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl leverden verschillende gewichten op. De zwaarste fles woog 645 gram, de meest lichte 306 gram. Ongeacht het land van herkomst of wijnsoort of kleur van het glas. 

Zouden er lichtere flessen worden ingezet, die van gemiddeld zo’n 468 gram minus honderd gram lichter zouden zijn, dan zou dat al 32.000 ton minder CO2 productie opleveren. Dan hebben we het over de productie en de transportkosten van de flessen. Gelijk aan een jaarlijks elektriciteitsgebruik van ongeveer 32000 huishoudens. 

Beter een pak dan een fles

Niet voor niets wordt er een lans gebroken voor wijnpakken in plaats van flessen. Het gewicht van de fles is gewoon te zwaar als we spreken over het milieu. Bovendien blijken wijnflessen niet hergebruikt te worden zoals bijvoorbeeld de bierfles. Het wordt versmolten tot nieuw glasvolume, maar deze verwerking kost veel energie. Bijna net zoveel als het maken van een geheel nieuwe fles. 

Een leeg wijnpak van 5 liter weegt in totaal 267 gram. “Dat is omgerekend slechts 40 gram verpakkingsmateriaal per flesvolume, waarvan slechts 12 gram plastic is. De overige 70% van het materiaal is FSC-gecertificeerd karton. En het recyclen van karton kost beduidend minder energie dan het recyclen van glas,” zo schrijft een groothandel. 

Als we milieuvriendelijk wijn willen drinken gaan we voor kartonnen pakken. Niet voor die van kunststof en laten we de fles voor wat het is. Alhoewel glas als voordeel heeft dat het geen smaak afgeeft aan etens- en drinkwaar. Maar een te hervullen statiegeld fles is acht keer milieuvriendelijker dan een wegwerpfles zoals de wijnfles.