Festival Helden van Hjir in muziekstudio Stichting Kalamiteit

Dokkum Zondag opende Stichting Kalamiteit in Dokkum haar deuren. Hier werd ‘Helden van Hjir’ gehouden. Helden fan Hjir is en muziekfestival door heel Fryslân. Het festival is een speelplaats voor beginnende muzikanten.

Stichting Kalamiteit is gevestigd aan de Rondweg-West 29 in Dokkum en wil een creatieve hotspot zijn voor eigenzinnige Dokkumer muzikanten. Binnenkort heeft stichting Kalamiteit een volwaardige opname studio voor de beginnende muzikant. Tevens zijn er verschillende ruimtes waar bands en muzikanten heerlijk kunnen oefenen. Esther de Jong en Band maakt daar zondag gebruik van. Vorig jaar trad Esther de Jong ook al op tijdens ‘Helden fan Hjir’ met haar vader Joop de Jong op orgel in de Doopsgezinde kerk aan de Legeweg in Dokkum. Zondag presenteerde zij haar band, uniek omdat zij voorafgaande aan de ‘Helden van Hjir’ vier uren had gerepeteerd met dit nieuwe concept. Samen met de muzikanten Daan en Esker gaat zij bezig met een nieuw album wat via Excelsior Recordings wordt verspreid. Zondag kon het publiek al genieten van een intiem huiskamer concert met onder andere haar nieuwe nummer ‘In de vitrine’, één van haar vele dagboeknummers.

‘Helden van Hjir’ brengt ook de hardere muziek stijl met de band Atmoran. Atmoran bestaat uit vier jonge muzikanten uit Dokkum. Zij maken alternatieve metal muziek geïnspireerd door een gevarieerde selectie bands; waaronder Lamb of God, Amon Amarth en een vleugje Radiohead. Zij timmeren al enkele jaren aan de weg in de Metalscene. Vrijdag 25 oktober presenteren zij hun tweede album in Café de Lantaarn in Dokkum.

Verder traden de alternatieve pop/rockband Mellegro, GSTRN een shoegaze postpunkband en de band Helfferich met experimentele elektronische muziek op.

Foto’s Bote Sape Schoorstra