Ameland krijgt nieuwe ambulancepost bij veerdam

Kijlstra Ambulancegroep Fryslân gaat een nieuwe ambulancepost op Ameland bouwen. Die komt aan de Reeweg, aan de binnenkant van de dijk bij de veerdam. De huidige post aan de Ballumerweg bij Nes is te klein.

Onder het vorige college waren er gevorderde plannen om meer activiteit op en rond het vliegveld te creëren. Kijlstra was een van de beoogde kandidaten voor een plek op het terrein. Het huidige gemeentebestuur is echter voorzichtiger met de bebouwing van het vliegveld. Bovendien bleek een ambulancepost de zichtlijnen van de verkeerstoren te doorkruisen. Er wordt momenteel een nieuwe visie voor het vliegveld geschreven en die zal behoudend zijn, voorspelde wethouder Theo Faber.

Op de locatie Reeweg zijn geen belemmeringen. Er staat alleen nog een aantal oude kassen, Kijlstra is inmiddels al eigenaar van het perceel. Wat er met de ambulancepost aan de Ballumerweg gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Mogelijk heeft de brandweer behoefte aan meer ruimte, opperde de wethouder.

Jeroen de Jong (CDA) vroeg zich af of de nieuwe locatie geen verkeersonveilige situaties oplevert. Faber stelde hem gerust dat Kijlstra in de verkeerssituatie geen beletsel ziet en wist dat ambulances voor noodgevallen sirenes en zwaailichten hebben. Alle raadsleden waren het eens met de nieuwe plek.

Het voorstel komt als hamerstuk op de raadsagenda van 11 november.