Koning Willem-Alexander bezoekt vliegbasis

Leeuwarden - Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend samen met Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dennis Luyt een werkbezoek gebracht aan vliegbasis Leeuwarden. Het programma stond in het teken van een bezoek aan het nieuwe F-35 squadron en het heropgerichte MQ-9 squadron.

Commandant Luchtstrijdkrachten en commandant Arnoud Stallmann van vliegbasis Leeuwarden informeerden de Koning over de noodzaak en inzet van de F-35. Vorige week landde het eerste operationele F-35 jachtvliegtuig op de vliegbasis. Sinds het politieke besluit tot aanschaf van de F-35, is het vliegtuig veelvuldig getest en geëvalueerd. Ook zijn voorbereidingen getroffen voor de komst en inbedding in de squadrons op de vliegbasis zoals de aanpassing van infrastructuur en beveiliging. Zo kwam er een nieuw kantoor- en lesgebouw voor het personeel van de F-35. Ook de hangaars zijn aangepast aan dit nieuwe toestel. De koning onderging strenge veiligheidsmaatregelen om het nieuwe werkgebied binnen te komen.

Vliegers maken voor hun training op de F-35 veelvuldig gebruik van simulators. De koning kreeg de gelegenheid zijn eerste vlieguren in de F-35 simulator te maken. “Het ging hem heel goed af, daarin zie je wel dat hij een ervaren vlieger is,” aldus Stallmann.

In de hangaar bezocht Willem-Alexander het eerste F-35 toestel dat nu op vliegbasis Leeuwarden gestationeerd is. De komende periode verwacht de vliegbasis de volgende negen toestellen te verwelkomen.

MQ-9

De F-35 maar ook de komst van de MQ-9 volgend jaar, leggen het fundament voor een 5e generatie Luchtmacht. Het 306 squadron dat belast is met de inzet van de MQ-9, werd op 14 september 2018 heropgericht. De MQ-9 onbemande vliegtuigen verwachten we in 2020. Het personeel is al wel bezig met opleiding, ontwikkeling, kennis vergaring en ervaringsopbouw op het systeem. De koning werd hierover uitgebreid geïnformeerd in de PED-Cel. Dit is de ruimte van waaruit analyses worden gemaakt op basis van videobeelden van onbemande vliegtuigen en verwerkt tot inlichtingenproducten voor de opdrachtgever. Deze unit is al enige tijd operationeel voor onbemande toestellen van partners en nu actief voor Operation Inherent Resolve.

Het bezoek werd afgesloten met een gesprek met personeel van de nieuwe wapensystemen. Luyt bedankte namens het hele personeel de Koning voor zijn interesse in de mensen en de nieuwe systemen.