Blokfluitist Erik Bosgraaf speelt operamelodieën

Leeuwarden - De wereldberoemde blokfluitist Erik Bosgraaf speelt zaterdag 23 november vanaf 20.15 uur samen met Ensemble Cordevento operamuziek in de Grote of Jacobijner Kerk in Leeuwarden.

De in Drachten geboren Erik Bosgraaf is net terug van een tournee naar onder andere Singapore en Taiwan en heeft nu speciaal voor Leeuwarden een concert samengesteld met operamuziek. Bosgraaf maakte bijzondere en meeslepende arrangementen van melodieën uit de opera’s Scipione, Flavio en Alcina. De overige stukken in het programma zijn virtuoze concerti, met name voor het kleinste lid van de blokfluitfamilie, de sopranino.

Recorder

In de 18e eeuw waren de blokfluit en de opera op meerdere gebieden met elkaar verbonden: het instrument werd veelvuldig ingezet door bijvoorbeeld Händel, maar de blokfluit werd ook gebruikt om operamelodieën thuis na te spelen. Er is nog een aantal van de contemporaine bewerkingen (bijvoorbeeld in het Gemeentemuseum in Den Haag). Er zijn zelfs theorieën dat de naam van de blokfluit, een Gentleman’s Flute, oftewel ‘recorder’ te maken heeft met het ‘opnemen’ van de operamelodieën.

Erik Bosgraaf is een van de meest getalenteerde en veelzijdige blokfluitisten van de nieuwe generatie. Hij heeft een kleurrijk verleden als lid van een rockband en als hoboïst. Hij gelooft dat goede muziek niets te maken heeft met genre en voelt zich even thuis in oude als in hedendaagse muziek. Regelmatig geeft hij opdrachten voor werken, waaronder muziek met nieuwe media.

Erik studeerde bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde een mastergraad in muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Snaren en wind

Aan het concert wordt meegewerkt door Ensemble Cordevento, dat opereert in diverse bezettingen, afhankelijk van het repertoire. ‘Corde e Vento’ is Italiaans voor ‘snaren en wind’. Het ensemble begon als trio met Erik Bosgraaf (blokfluit), Izhar Elias (gitaar) en Alessandro Pianu (klavecimbel en orgel). Het trio richt zich op muziek van rond 1700 en vroeger. In 2012 namen ze hun CD La Monarcha op met muziek uit de Spaanse gebieden (Brilliant Classics). Cordevento speelt op handgemaakte kopieën van historische instrumenten. Het ensemble wordt nu gevormd door Anna Dimitrieva, Katarzyna Olsewska (viool), Zdenka Prochazkova (altviool), Davit Melkonyan (cello) en Alessandro Pianu (klavecimbel)

Kaartverkoop: www.harmonie.nl en ‘s avonds in de kerk.