Piet Boelens’ New York Marathon, opbrengst voor KiKa

Voor de zesde keer sedert 2011 reisde Piet Boelens, marathonloper uit (sinds kort) Leeuwarden, eind oktober naar New York om daar op 3 november de marathon te lopen: 42,195 km, stap voor stap voor KiKa, voor een hogere overlevingskans voor Kinderen met Kanker.

Samen met collega New York runners voor KiKa werd dit jaar liefst bijna 700.000 euro vergaard en sedert 2010, de start van marathons voor KiKa, hebben de marathonrunners al vele miljoenen kunnen doneren voor meer onderzoek en betere behandeling bij kinderkanker.

Boelens: ,,Ik besef heel goed hoe bijzonder dat is: dat ik in New York de marathon mag lopen is een groot voorrecht; ik doe dat graag voor dit bijzondere doel KiKa, waarbij ik alle mij bekende kinderen met kanker en hun familie in gedachten meeneem in mijn Run’. Het ontroert me, maakt me blij en stemt me dankbaar! Niet alleen, maar samen bij onze en mijn persoonlijke doelstellingen voor KiKa’!” Volgend jaar hoopt Boelens voor de 7e keer naar New York te gaan om daarmee, en dat wordt zijn missie voor 2020, het mooie bedrag van meer dan 100.000 euro binnen te hebben gehaald, veel geld wat zo hard nodig is.

Nog maar even geleden vloog een gedreven groep van 93 KiKa runners, plus bijna 40 supporters en begeleiding vanaf Schiphol naar New York. Allemaal runners met een bijzondere inzet voor KiKa en ieder met een reden om juist voor KiKa de marathon in New York te gaan lopen; een jaar lang sponsoren geworven én getraind, om deze bijzondere run te gaan voltooien in de Big Apple. Eva en Maas, kinderen gerelateerd aan kinderkanker, liepen in gedachten en met hun foto op Boelens’ hardloopshirt mee en ook Danique voegde zich nog bij dit tweetal, zo gedrieën alle kinderen met kanker vertegenwoordigend.

Boelens: ,,Na een goede vlucht van Schiphol naar JFK Airport NY, een langdurige paspoortcontrole en idem dito reis per bus door het drukke verkeer checken we in bij ons verblijf in Jersey City, dichtbij de Hudson met aan de overkant de wereldberoemde skyline van Manhattan. De volgende dag hebben we onze startnummers opgehaald en ontmoetten we runners uit de hele wereld op de Expo. Eerder die ochtend gingen we als totale groep nog even op de foto; in Central Park verkenden we later alvast een deel van het slot van de route en finish. De weersomstandigheden waren vrijdags prima: droog en niet koud.

Zaterdag, de dag voor Marathon Day, hebben we benut om ons op te laden en deels rust te nemen. Na ontbijt een meeting KiKa bijgewoond met info Marathon, reacties van thuisfront, toespraak oprichter KiKa Frits Hirschstein en aangrijpende filmbeelden over ernstig ziek, daarna helaas overleden kindje met kanker….al met al nóg maar weer eens duidelijk waarvoor wij ons als runners samen sterk maken voor KiKa.

Goede kleding

In de nacht vóór de Marathon in New York gaat de wintertijd in. Om 3 uur werd ik al wakker….. Na een korte opfrissing de persoonlijk beproefde voorbereiding: sinaasappel, koffie, geroosterd witbrood zonder boter, met wat honing….intussen aantrekken van loopkleding en extra warme kleding. Want: de voorspelde weersomstandigheden wezen wel op droog weer, maar ook vroege ochtendkou! Om 05:45 uur vertrokken we met de KiKa runners naar Staten Island waar alle meer dan 54.000 deelnemers vóór 07:00 uur al moeten arriveren in het startgebied. Zo vroeg, omdat daarna de wegen daar naar toe worden afgesloten! Na een uitgebreide tassencheck door de strenge beveiliging ging iedere runner naar zijn geplande startomgeving. Er wordt om de 25 minuten gestart om logistieke redenen. Mijn start in de tweede Wave was om 10:10 uur.

Nadat we dan uiteindelijk in de definitieve startrij stonden voor onze start kon ik langzamerhand beginnen met afpellen van extra kleding, die gedeponeerd kan worden in speciale kledingbakken: je bent je kleding kwijt voor het goede doel, namelijk de daklozen en arme bevolking. Met uiteindelijk nog een plasticje over mijn loopshirt heb ik deze dag gekozen voor een thermohemd, shirt, arm-sleeves, handschoenen en lange broek. Een keuze die achteraf goed is gebleken.

Na mijn start mochten we de eerste klus klaren: de steil oplopende Verrazano Narrows Bridge. Na deze eerste meters in open gebied met een fenomenaal uitzicht op het Vrijheidsbeeld en Manhattan Down Town en rondcirkelende helikopters boven ons, kwamen we beneden in het bebouwde gebied van Brooklyn en kon de plastic bescherming worden verwijderd. Gaandeweg na 10 km werd het bij een opwarmend zonnetje warm genoeg, de handschoenen konden al snel uit. Langs de route was er veel verzorging: om de 2 ½ km water, sportdrank, bananen etc.; zelf neem ik altijd gelletjes mee en drink regelmatig voldoende water en dat betekent wel 3-4 liter tijdens de Marathon!

Genieten

Nu is New York doorgaans niet een Marathon om je PR even te gaan stellen. Als finisher in alle wereldmarathons ervaar ik de New York City Marathon als zwaarste van de Big Six (Tokyo, Boston, Chicago, Londen, Berlijn, New York). Bovendien had ik me voorgenomen niet per se voor een bepaalde eindtijd te hardlopen. Genieten stond voorop in een steady tempo. Je moet je dag hebben, maar zelf hecht ik ook altijd aan gezond finishen: liep ik eerder in New York in 2011, 03:43:50 en in 2013, 03:46:24, nu liet ik een tijd vastleggen van 04:21. En genoten héb ik. Meer dan 2 miljoen uitzinnig supporterende mensen die je naam ( staat op ons shirt) roepen aan de kant met diverse topmuziekgroepen langs de route. Tijdens de run schoot ik emotioneel op km 30 even vol bij de gedachte aan de mensen die hun kinderen helaas hebben verloren aan kanker en degenen wiens kinderen daaraan lijden. Het is werkelijk een film waarin je participeert: én je best doen om geld te werven voor meer onderzoek en betere behandelmogelijkheden naar en bij Kinder Kanker én de Marathon lopen én runners werven die óók hun bijdrage leveren en willen en zúllen gaan leveren in de toekomst om voor KiKa de Marathon te gaan lopen.

Intense belevingsmomenten

Na Brooklyn op weg via Queens naar de zeer pittige en zware inspanning vergende Queensboroughbridge, het eerste zware obstakel: want de New York City Vanuit Queens dus over de brug en dan op naar first Avenue om via Bronx weer Manhattan in te duiken voor het laatste 8 km lange zware traject tot de finish: vals plat, veel vals plat en wat kregen veel runners het daar zwaar! Zelf kon ik door een lager tempo tenslotte fit finishen; een mooie training onderweg naar mijn ultieme hardloopuitdaging volgend jaar, de Comrades Marathon Down2020 in Durban, Zuid-Afrika, op 14 juni, een ultramarathon van 90.2 km. Tenslotte finishen in Central Park geeft een speciaal gevoel: het emotioneert en daar bij de finish spelen zich voor ieder persoonlijk intense belevingsmomenten af. Het is moeilijk dat precies te verwoorden, maar er komt opeens gewoon heel veel voorbij. Ik ben blij weer gezond en wel te zijn gefinisht. Na de finish volgde de medaille-ontvangst met vastlegging op beeld, ontvangst van een recovery-bag, een plastic cape en vervolgens een voor mij lange wandeling naar de 66th Street en vervolgens verderop naar de bus, die klaarstond met onze droge door ons aangeleverde kleding.In Jersey City snel weer een maaltijd gescoord voor goed spierherstel en ’s avonds bijzondere Fun After the Run Party van KiKa. Vervolgens zijn we nog naar een rooftopparty geweest in Manhattan, waar we overige runners uit Nederland troffen met supporters. Daar werd de marathon onder het genot van een drankje en dansje nog eens geëvalueerd. En daarna, na een kort nachtje, na het ontbijt een wandeling langs de Hudson; rond 14 uur weer per bus naar JFK Airport vanwaar we met heel veel runners weer op weg naar Schiphol vlogen. Alle KiKa runners zijn gefinisht en hebben daarmee hun missie kunnen voltooien.”