Politie vraagt verwanten vermiste zeelieden om DNA

De politie gaat nabestaanden van vermiste zeelieden vragen DNA af te staan. Zo hoopt ze anonieme doden te kunnen identificeren.

,,Op vrijwillige basis’’, legt Liekel Faber, specialist vermiste personen van de eenheid Noord-Nederland, uit. ,,Maar we willen graag iedere dode een naam geven.’’

Nederland telt zo’n driehonderd graven waarvan onbekend is wie er in ligt. Maar het zijn er waarschijnlijk meer, tekent politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer aan. ,,Want niet alle gemeenten die we aangeschreven, hebben destijds gereageerd.’’ Oorlogsgraven vallen er overigens niet onder, die horen bij defensie. In 2011 zijn alle anonieme graven vanaf 1953 op de Friese Waddeneilanden geopend. Van de resten werden botfragmenten afgenomen. Vanuit een aantal lukte het DNA vast te stellen. Die profielen liggen opgeslagen in een landelijke DNA-bank vermiste personen. De materialen worden niet voor andere doeleinden gebruikt, benadrukt Faber.

Lees ook LC+| Na 66 jaar in een anoniem graf op Terschelling kennen we eindelijk de naam van Andries Penning

De meeste onbekende graven zijn op de Waddeneilanden. Schiermonnikoog telt er vijf, Ameland vier, Terschelling zestien en Vlieland zeventien. Het aantal op Texel is niet bekend; die gemeente wilde destijds niet meewerken aan het onderzoek.

Tot dusver was Friesland goed voor drie DNA-matches. Op Schiermonnikoog lag een Urker visser, op Terschelling een visser uit Katwijk.

Onlangs is bekend geworden dat de sinds 1953 vermiste kapitein Andries Penning uit Vlaardingen ook op Terschelling ter aarde is besteld. Zijn zoon Arij stond in augustus DNA af dat matchte met het profiel van de onbekende dode in graf 02. Die spoelde op 30 mei 1953 aan op de Boschplaat en ligt begraven op de begraafplaats aan de Longway in West-Terschelling. . ,,Dit moet iedereen weten’’, zegt Mariëlle Penning, kleindochter van Andries Penning, over de landelijke DNA-bank vermiste personen.