Marijke Groenewoud in leiderspak meerdaagse

Schaatsster Marijke Groenewoud was donderdag succesvol in de eerste marathon van de meerdaagse om de Trachitol Trophy.

Groenewoud maakte voorbereidend werk van Ziuz-ploeggenote Elisa Dul knap af. De Hallumse liep in de de laatste ronde weg van het peloton en kwam alleen over de finish. Het was haar tweede overwinning van het seizoen. Eerder was ze de sterkste tijdens de openingswedstrijd van het seizoen in Amsterdam.

Kamminga onderuit

Achter Groenewoud pakten Imke Vormeer (Meppel) en Emma Engbers de overgebleven podiumplaatsen. Manon Kamminga was de grote favoriet, maar zij kwam op twintig ronden voor het einde ten val, kon niet meer aanhaken bij het peloton en moest voortijdig de strijd staken.

Door de dagzege start Groenewoud vrijdag in Utrecht in het leiderspak van de Trachitol Trophy, een wedstrijd over vier dagen waarbij de af te leggen afstand iedere dag toeneemt. Op zaterdag is Hoorn de plaats van handeling, op zondag is de finale op het ijs van Kardinge in Groningen.

Hekman wint sprint

Bij de mannen ging de overwinning naar Gary Hekman. Hij was in de sprint sterker dan Bart Hoolwerf en Luc ter Haar, uit Heerenveen. Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga stonden niet aan de start omdat zij wereldbekerwedstrijden in Polen rijden.