Friese gemeenten afwachtend met Eneco-miljoenen

Friese gemeenten die kunnen rekenen op miljoenen uit de verkoop van Eneco zijn voorzichtig met het inboeken van het extra geld uit Japan.

Zo heeft Ameland (ruim 5000 aandelen, verwachte opbrengst ruim 4 miljoen euro) het geld nog niet eens ingeboekt, zegt burgemeester Gerard van Klaveren. Volgens hem maakt het voor Ameland financieel gezien geen verschil op de lange termijn: het jaarlijks ontvangen van zo’n 50.000 euro dividend, of de eenmalige miljoenenopbrengst.

Gisteren werd bekend dat energiebedrijf overgaat in Japanse handen. Mitsubishi en Chubu Electric Power kopen het bedrijf voor 4,1 miljard euro. Dat is veel meer dan de ‘minstens 3 miljard’ waarop werd gerekend. En dus strijken de Friese gemeenten straks ook veel meer geld op, als de koop daadwerkelijk rond is.

Noardeast-Fryslân (ruim 26.000 aandelen) rekende aanvankelijk op 16 miljoen euro. Een deel daarvan gaat de gemeente gebruiken voor een ontwikkelingsfonds voor onder andere duurzame projecten. Een dreigend tekort van 10 miljoen euro op de meerjarenbegroting wordt ermee afgewend.

Gerekend met het bedrag waarvoor de Japanners Eneco kopen zit er voor Noardeast zelfs ruim 22 miljoen euro in het vat. Stroomt dat extra geld ook naar het ontwikkelfonds? Wethouder Engbert van Esch zegt: ,,Daar moeten we goed over nadenken.’’ Ook Achtkarspelen (9474) en Schiermonnikoog (1633) hebben Eneco-aandelen. Zij hebben nog niet gereageerd op vragen