Inwoners uit Hantumhuizen klagen over stankoverlast: ,,De mestvergister is zelfs groter dan ons dorp''

De familie Verkerk-Oostveen uit Hantumhuizen vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente Noardeast-Fryslân weinig meer doet tegen de stankoverlast van een mestvergistingsbedrijf aan de rand van het dorp.

,,Toen Van Oosten tegen de stankoverlast lavendel in de vergister gooide rook het hele dorp naar toiletverfrisser. De mestvergister is zelfs groter dan ons dorp’’, zei een dorpsbewoonster woensdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. Aanvankelijk trad de gemeente wel op. Die legde veehouder en mestvergister Van Oosten eerder een dwangsom en een paar milieumaatregelen op.

Maar tijdens die dwangsomprocedure vroeg Van Oosten een nieuwe vergunning voor de mestvergister aan. De gemeente verleende de nieuwe vergunning.

De familie Verkerk-Oostveen vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente van oordeel is veranderd en toch een vergunning verleende. Er zou nog van alles mis zijn, zo blijkt uit een geuronderzoek dat Verkerk-Oostveen liet uitvoeren.

De gemeente meent dat het mestvergistingsbedrijf voldoende maatregelen heeft genomen en ziet geen reden om opnieuw een dwangsom op te leggen. De woordvoerster wees daarbij op het geuronderzoek dat bij de nieuwe vergunningsaanvraag zat.

Rechter en staatsraad Hanna Sevenster vond het bespreken van de geurrapporten niet geschikt voor deze rechtszaak. Deze rapporten komen aan bod tijdens de procedure tegen de vergunning, zo meldt de staatsraad.

De familie Verkerk-Oostveen hoopt dat er alsnog iets gedaan wordt tegen de vermeende stankoverlast. Volgens hen hebben meer dorpsbewoners last van Van Oosten, maar de meesten zijn afgehaakt. Dat zou komen door intimidatie, aldus een van de gedupeerden.

Van Oosten was niet aanwezig in Den Haag en kon niet reageren. De uitspraak volgt binnen enkele weken.