Boete voor onhygiënische veehouder uit Ballum

Een 59-jarige veehouder uit Ballum is maandag veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij niet voldoende de hygiëne van zijn dieren bewaakte.

Bij een controle door de .Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op 6 juni bleek dat 23 runderen niet over een schone ligplaats beschikten. Er stond een laag mest van 10 tot 15 centimeter in de ligboxen.

De verdachte erkende maandag bij de economische politierechter dat de hygiëne te wensen over liet, maar stelde ook dat de mestlaag hooguit 5 centimeter was geweest. ,,Ik had er beter op moeten letten. Klaar.’’ De man heeft zijn bedrijf inmiddels verkocht en gaat als ZZP’er koeien melken bij andere veehouders. ,,De helft van het vee is al weg en de andere helft volgt tussen nu en zes weken.’’

Officier van justitie Syb Buist zei het in ieder geval te waarderen dat de verdachte ruiterlijk schuld bekende. Buist eiste daarom een lagere boete dan hij eerst van plan was: 3000 euro waarvan 2000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij zei dat hij de NVWA op zijn verzoek zeker nog een controle uit zou voeren.

,,Als diezelfde mannen weer komen, weet ik niet of ik voor mezelf in kan staan’’, reageerde de veehouder. Bij de laatste controle was zijn zoon door een controleur in de nekklem genomen en van het erf af zijn geduwd, vertelde de Ballumer. ,,Heeft u aangifte gedaan?”, vroeg rechter Klaas Bunk. ,,Ja’’, antwoordde de veehouder, ,,maar de politie Ameland zei dat ze er niets mee zouden doen omdat het om een collega ging. Ik moet met mijn klacht naar de Ombudsman.’’ Bunk maande de verdachte zich in ieder geval te beheersen tijdens de komende controle. Hij volgde de officier in zijn eis.