Raad twijfelt over aanpak burgemeesterswoning Ameland

De gemeenteraad van Ameland is er nog niet over uit wat er moet gebeuren met de ambtswoning van de burgemeester. ,,Hoeveel geld willen we neertellen voor het woongenot van de burgemeester?”

Eerder dit jaar stelde het gemeentebestuur dat de ambtswoning uit de jaren ‘50 van de vorige eeuw duurzamer en levensloopbestendiger moet worden. De gemeenteraad besloot tot een onderzoek naar verduurzaming van het huidige pand: dat blijkt 715.000 euro te kosten. Een nieuwe ambtswoning bouwen gaat de gemeente een halve ton meer kosten: 766.000 euro.

Het energielabel (F) van de ambtswoning is Ameland onwaardig, en de woning is met zijn vele trappen en niveauverschillen slecht toegankelijk. ,,Hoeveel geld willen we neertellen voor het woongenot van de burgemeester?” legde raadslid Esther Oud (AmelandEén) de hamvraag op tafel. Oud en Irma Marinus (PvdA) zijn geschrokken van de bedragen en eigenlijk geldt dat voor de gehele gemeenteraad.

Jeppe Groenewold (VVD) en Jeroen de Jong (CDA) zien het burgemeestershuis graag aan de Duinweg behouden blijven. Wat De Jong betreft kan het wel wat kleiner. Energieneutraal bouwen is niet noodzakelijk, meent hij. Wat Algemeen Belang Ameland betreft kan de ambtswoning wel een beetje worden opgeknapt, maar niet voor een bedrag van zeven ton. Piet IJnsen: ,,En dan kan het wel weer.”De Blauwe Distel aan de Duinweg in Nes is in 1951 gebouwd en in de loop der decennia is er diverse malen een stukje aangebouwd. Wat kleiner op dezelfde plek zou dus best kunnen, zegt wethouder Theo Faber. Op 16 december discussieert de raad verder over het onderwerp en neemt een besluit over de aankomende woning van burgemeester Leo Pieter Stoel, die in januari naar Ameland komt.