Hanzestudenten: Schiermonnikoog kan maar het beste energie opwekken met vliegers

Energie opgewekt door vliegers is de beste duurzame energieoplossing voor bewoners van Schiermonnikoog. Dat stellen masterstudenten van de Hanzehogeschool Groningen naar aanleiding van de bij de start van het lesjaar gehouden ‘Schier Academy: The world meets at Schiermonnikoog’.

Studenten van de energie-masterprogramma’s Master Energy for Society, Master of Sustainable Energy System Management en Master of Renewable Energy werkten in september 3 dagen lang aan de vraag hoe Schiermonnikoog vaart kan zetten achter de transitie naar duurzame energie.

De ‘oplossing’ moest de passen bij de eisen en wensen van de eilandomgeving en –gemeenschap.

Vlieger-energie

Vlieger-energie, ofwel energie die wordt opgewekt met vliegers, kwam als beste uit de bus. Zes vliegers volstaan volgens de studenten om de hele horeca op het eiland van energie te voorzien.

De relatief nieuwe techniek op het gebied van windenergie biedt volgens de studenten tal van voordelen. Omdat ze klein zijn, hebben vliegers weinig impact op het landschap.

Ze gaan bovendien verder de lucht in dan een windturbine hoog is. Daardoor worden ze - naarmate ze hoger rijken - steeds kleiner. En nog belangrijker: hoe hoger ze komen, hoe krachtiger de wind.

Een installatie op de grond, met een oppervlakte van 15 vierkante meter, genereert de elektriciteit.

Achtjes in de lucht

De vlieger zit met een kabel vast aan een lier. Deze kabel wordt constant losgelaten en weer vast gewikkeld. Daardoor maakt de vlieger achtjes in de lucht.

Verder werkt het systeem volledig automatisch. Het heeft, stellen de masterstudenten, meer capaciteit dan zonnepanelen en windturbines. En in geval van nood zijn de vliegers in 30 seconden naar beneden gehaald.

De materiaal- en onderhoudskosten van vlieger-energie zijn bovendien laag in vergelijking met andere duurzame energieoplossingen.

Idee enthousiast ontvangen

De eilanders, die bepaald geen voorstander zijn van windturbines en zonneparken, hebben het idee van de studenten om vlieger-energie te implementeren op Schiermonnikoog enthousiast ontvangen. De techniek is ook zo goed als klaar om te lanceren.

De studenten sturen de uitkomst van hun onderzoek naar de gemeente Schiermonnikoog. Ook hebben zij aangeboden een rol te spelen in de daadwerkelijke realisatie van vlieger-energie op het eiland.