Michael Roest runt De Waard van Dokkum

DOKKUM – Top-chef Michael Roest (50) gaat verder in restaurant De Waard van Dokkum, onderdeel van hotel de Abdij van Dokkum aan de Markt dat komend voorjaar de deuren heropent.

Roest stopt per 1 januari met zijn zaak in Ternaard. Hij heeft er ruim twaalf jaar gekookt. Hij groeide uit tot een van de beste chefs in het Noorden en wordt hoog gewaardeerd door de bekende NRC-gastronomierecensent Joël Broekaert.

‘Ik was toe aan een nieuwe omgeving, aan een nieuwe uitdaging en een nieuw avontuur,’ aldus Roest. Hij heeft ruim dertig jaar ervaring waarvan twintig jaar als chef. Roest neemt zijn maître Salvatore Apuzzo mee naar Dokkum, de stad die de laatste jaren is verrijkt met een keur aan fraaie horeca-etablissementen.

Zijn kookstijl blijft dezelfde, laat Roest weten.

‘Eigenzinnig, een tikje ruig en roast maar hoog op smaak. Traditioneel in de basis, vooruitstrevend in de samenstelling en uitvoering,’ beschrijft de man die als een rock-‘n-roll-kok bekend staat. Hij bereidt ook gerechten zonder vlees en vis. Uit zijn eigen tuin in De Westereen haalt hij de groenten. Met pure producten uit de streek zette hij jaren geleden al de toon in Friesland, nog voordat het een trend werd.