Flinke klus: gezonken auto Lauwersmeer met kettingen uit water getakeld

De auto die zondag bij Oostmahorn te water raakte en zonk in het Lauwersmeer is dinsdag met de nodige moeite uit het water getakeld. Daarvoor waren twee bergingsbedrijven en een duikteam nodig.

Duikers wilden aanvankelijk maandag de auto al uit het water vissen, maar hadden de grootste moeite het voertuig te vinden. Na 2,5 uur zoekslagen maken vanaf de kust, was dat nog niet gelukt.

Dinsdag volgde een nieuwe poging, nu met behulp van een boot van Rijkswaterstaat. Vanaf de boot werd met speciale apparatuur oppervlaktefoto’s gemaakt van het water. Nadat die foto’s werden vergeleken met exemplaren van een jaar eerder, werden de contouren van een auto zichtbaar.

Touwen, spanbanden en kettingen

Met touwen werd vervolgens geprobeerd de auto op het droge te krijgen. Dat lukte ook al niet omdat de wagen vast zat in het slijk. Met aan elkaar geknoopte spanbanden werd een tweede poging ondernomen. Ook dat bood geen relaas en dus werden zware kettingen ingezet.

Drie keer bleek vervolgens scheepsrecht. Al zwemmende brachten te water gegane duikers de auto omhoog. Na urenlange inspanning heeft een berger uiteindelijk het voertuig uit het water getakeld en afgevoerd.

Lees ook: Auto rijdt Lauwersmeer in bij Oostmahorn: bestuurder gewond