Olphert van der Pol nieuwe schipper IFKS-skûtsje Ebenhaëzer

Olphert van der Pol uit Sneek is de nieuwe schipper van het IFKS-skûtsje Ebenhaëzer, het Dokkumer skûtsje. Van der Pol (39) volgt Kees van der Kooij op, die sinds 2016 vier seizoenen met de Ebenhaëzer zeilde. Vorig jaar werd Van der Kooij negende in de C-klasse.

Olphert van der Pol neemt zijn broer Wiebe mee als adviseur. De overige bemanning van het Dokkumer skûtsje blijft intact. Van der Pol is geen onbekende in de skûtsjewereld. Hij was eerder bemanningslid op de SKS-skûtsjes de Sneker Pan, het Lemster skûtsje en It Doarp Húzumm onder schipper Johannes Meeter.

Van der Pol mag als schipper uitkomen in de SKS. Hij wil in de IFKS ,,ervaring opdoen’’, zegt hij. Van der Pol hoopt komend seizoen mee te draaien in de top van de C-klasse. Voorzitter Hylke Heidstra van de Ebenhaëzer hoopt ,,stiekem op een plekje in de top-5.’’

Op dit moment wordt het skûtsje grondig gerenoveerd. Het skûtsje, gebouwd bij Barkmeijer in Dokkum, is waarschijnlijk in maart weer klaar. Van der Pol zal z’n debuut maken tijdens Lemmer Ahoy, tijdens Hemelvaart.