Oppositie Ameland: wethouder moet vóór 12 uur vandaag weg

De voltallige oppositie op Ameland eist het onmiddelijke vertrek van PvdA-wethouder Ellen Bruins Slot.

Volgens de oppositie zou Bruins Slot moeten opstappen omdat haar partij - de PvdA - niet meer in de gemeenteraad van Ameland vertegenwoordigd is. De minderheidscoalitie is de oppositie daarmee een doorn in het oog.

Het ultimatum werd afgelopen maandag meegedeeld in het presidium, de vergadering van fractievoorzitters. Alle oppositiepartijen gaven aan dat ze niet over een nieuwe coalitie willen praten zolang Bruins Slot nog op haar plek zit.

Grootste partij AmelandEén wilde vrijdag - de dag na installatie van nieuwe burgemeester Leo Pieter Stoel - beginnen met verkennende gesprekken voor het vormen van een nieuw gemeentebestuur. Volgens AmelandEén-voorzitter Andries Metz staan er wel gesprekken gepland vrijdagmiddag. ,,Maar ik moet eerst nog maar eens zien of ze komen opdagen.’’ Metz zegt evenwel zin te hebben in het opbouwen van een nieuwe coalitie.

Mocht Bruins Slot vrijdagmiddag niet opstappen, dan volgt er naar alle waarschijnlijkheid een motie van wantrouwen aan haar adres in de eerstvolgende raadsvergadering. Die is pas op 27 januari. Zit de minderheidscoalitie er dan nog, dan heeft die motie kans op een meerderheid.