Oppositie Ameland wil snel vertrek PvdA-wethouder

De voltallige oppositie op Ameland eist het onmiddelijke vertrek van PvdA-wethouder Bruins Slot, nu die partij niet meer in de raad zit.

Tijdens het presidium maandagavond besloten de oppositiepartijen zelfs geen van allen in gesprek te gaan met AmelandEén over de vorming van een nieuwe coalitie, zolang Bruins Slot nog op haar post zit.

Lees ook | Ultimatum Ameland verstreken, wethouder nog op post

Donderdagavond werd zelfs een ultimatum aangekondigd: de PvdA-wethouder moest vrijdagmiddag klokslag 12.00 uur vertrokken zijn. Want anders? Daarop hadden de oppositiepartijen niet direct een pasklaar antwoord; mogelijk volgt er dan een motie van wantrouwen in de eerstvolgende vergadering.

Verkennende gesprekken

Vrijdag bleek de soep toch niet zo heet gegeten. Twee partijen spraken verkennend met AmelandEén over een nieuwe coalitie. Die is nodig, omdat Irma Marinus begin vorige week uit de PvdA én uit de coalitie stapte.

Ook zaterdag zijn er gesprekken. Marinus schuift vooralsnog niet aan, al zijn de onderlinge verhoudingen volgens AmelandEén-voorzitter Andries Metz prima.

Ook een andere partij kijkt de kat uit de boom, en met Algemeen Belang Ameland wordt pas volgende week gesproken – fractievoorzitter Piet IJnsen zit nog in het buitenland.

Gedegen proces

Metz noemt het oppositie-ultimatum ,,niet heel chique’’, al vindt hij discussie over de positie van Bruins Slot ‘prima’. ,,Maar wel aan de onderhandelingstafel.’’ De tijdelijke minderheidscoalitie staat wat Metz betreft niet ter discussie.

Om 12.00 uur, toen het ultimatum verstreek, bleef het stil vanuit het gemeentehuis te Ballum. Een woordvoerder gaf te kennen dat het een ,,partijaangelegenheid’’ betrof, waar de gemeente zich niet inhoudelijk in wilde mengen. Ellen Bruins Slot schoof vrijdagavond ‘gewoon’ aan bij een dorpsbelangvergadering.

Metz wil snel een nieuwe coalitie presenteren. ,,Dat is in het belang van het eiland. Maar wel na een gedegen proces. Daar besteden we ruim aandacht aan.’’