Dichter des Vaderlands met Portretten in Poëzie in Dongeraheem

DOKKUM - Het idee van Tsead Bruinja Friesland in te trekken om met oudere Friezen in 11 woonzorginstellingen hun verhalen op te tekenen, in poëzie, muziek en beeld en ze zo te betrekken bij een dichterlijke kijk op hun eigen leven, is succesvol gestart.

Dankzij het Prins Bernard Cultuur Fonds, het Lira Fonds en de Stichting Dichter des Vaderlands is het mogelijk om de betrokken ouderen op een andere manier naar hun leven te laten kijken dan ze voorheen deden. De betrokken kunstenaars raakten gevoed door verhalen van deze Friezen en de verzorgers, familie en medebewoners kregen van beide kanten een intense ervaring mee. Tsead Bruinja brengt als Dichter des Vaderlands poëzie langs de deur en betrekt een componist, een fotografe en 11 collega-dichters bij zijn eervolle taak en geeft het Fries een plek in Nederland die het verdient te hebben.

Een tikje zenuwachtig beet heel stoer Sietske de Boer het spits af, vrijdagmiddag 17 januari in de volle zaal ’t Centrum in Dongeraheem te Dokkum. Ze werd gesteund door haar rechterhand Tsead Bruinja. Samen hadden ze de dag ervoor hard gewerkt, ieder aan een gedicht. Mevrouw De Boer schreef er meerdere over een aantal belangrijke momenten in haar leven. Zoals over haar eerste echtgenoot waar ze op een bijzondere manier afscheid van nam. Tsead schreef er ook een voor haar.

Froukje van Laar - de Vries was donderdag 16 januari op fotoshoot met Rosa van Ederen. Ze bezochten haar geboortehuis. Mevrouw van Laar - de Vries vertelde dat ze twee fantastische dagen heeft beleefd, vooral het bezoek aan haar ouderlijk huis. Ze deed samen met de fotografe haar verhaal aan de hand van een foto die gemaakt is op het erf van haar ouderlijk huis, over de zwaluwen die zij zo bewonderde als kind, de zwaluwen die elk jaar terugkeerden naar de schuur met een speciaal haakje, zodat de deur altijd op een kier stond voor de zwaluwen. Het haakje op de schuurdeur zit er nog steeds, want de zwaluwen moeten er altijd in kunnen.

Arnold de Boer (Zea) vormde met Jan Boeijenga een muzikaal duo. De heer Boeijenga heeft een lied geschreven over levenswijsheid en de verhalen van vroeger. Arnold de Boer, die zijn verhalen heel bijzonder vond, heeft een prachtige ballade over en met hem gecomponeerd. Het slot werd ingevuld door Sjoukje Kooistra, zij maakte samen met dichter Elmar Kuiper gedichten waar ook zij bijzondere momenten uit haar leven aanhaalde, zoals de reis van leven door Californië waar ze met een enorme slee langs de kust reed. Mevrouw Kooistra vertelde ons ook dat ze dacht dat haar hoofd te leeg zou zijn, zij geen letter op papier zou krijgen, maar tijdens het werken met Elmar kwamen de gedachten en zinnen toch in haar op. Dat maakte haar gelukkig, ze zei zich rijk te voelen door de vele zinnen die plots in haar hoofd opdoken. Elmar Kuiper las zijn gedicht met de titel Sjoukje. Zijn inspiratie kwam uit de verhalen die Sjoukje Kooistra hem verteld had.

Een memorabele middag. Op naar De Skûle in Metslawier, donderdag 23 januari.