Parketpolitie schiet rechter te hulp vanwege agressieve Dokkumer

Razend verliet een 49-jarige Dokkumer donderdag (vandaag) de zittingszaal. Hij had geen zin meer om zich te verantwoorden vanwege een mishandeling op nieuwjaarsdag 2018.

Eerder had het Openbaar Ministerie een strafbeschikking - een werkstraf - opgelegd, maar die had de man niet uitgevoerd. Daarom moest de zaak alsnog door de rechter worden behandeld. Direct nadat officier van justitie Leonie Lübbers had voorgedragen wat ten laste was gelegd - hij zou twee personen onder meer tegen het hoofd hebben geschopt - zette de man de hakken in het zand.

,,Ho, ho, ho, daar ben ik al lang voor veroordeeld. Gisteren heb ik nog even het wetboek er op nagelezen. Je kan niet twee keer iemand voor hetzelfde veroordelen.’’ Hij had overduidelijk geen zin in een inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

Toen rechter Klaas Bunk stelde dat dat wel ging gebeuren, begon de man flink te schelden en trok hij met veel misbaar zijn jas aan. ,,Jullie zoeken het maar uit.’’ De parketpolitie, op dat moment elders in het gebouw, zag op monitoren hoe boos de man werd, schoot een parketwachter te hulp, maar hij hoefde niet in te grijpen.

De man verliet de rechtbank. Uiteindelijk werd hij door Bunk veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. ,,Ik vind dat iemand het recht heeft om boos te worden’’, stelde Bunk. ,,Maar schelden leidt tot niets.’’ De driftbui van de Dokkumer had geen invloed op het vonnis. Als de man de nieuwe werkstraf ook niet uitvoert, moet hij 40 dagen ‘zitten’.