Jacintha van Beveren maakt mondkapjes

WIERUM Jacintha van Beveren uit Wierum maakt sinds een week mondkapjes.

„Gewoon achter mijn naaimachine aan de keukentafel van katoenen stof en met strikbanden. Ze zijn vooral bedoeld om anderen niet te besmetten. Ga je naar de supermarkt, of bij oma op bezoek om haar boodschappen te bezorgen. Dan is het handig om zo’n mondkapje te dragen”, omschrijft de maakster.

Het kapje bestaat uit twee lagen, waartussen een laagje celstof gestopt kan worden. Bijv een stukje stofzuigerzak, of een dubbele laag keukenpapier.

„We hebben in het Noorden van Friesland nog weinig besmettingen en dat moeten we proberen zo te houden. Het kapje moet dagelijks even worden uitgekookt en de tussenlaag moet minimaal iedere 6 uur worden vervangen. In Hongkong waren de kapjes een succes in het voorkomen van verdere verspreiding.”

Jacintha maakt de kapjes tegen kostprijs. Die kostprijs is laag, omdat ze veel materiaal krijgt van vrienden en buren, zoals katoenen band.

Er zijn twee patronen van mondkapjes. Beide komen uit België waar ze zijn goedgekeurd door de federale gezondheidsorganisatie. Iedereen met een naaimachine kan ze zelf maken. Dus zoek in je kasten naar geschikt materiaal (het moet in de kookwas kunnen) en ga aan de slag met een van deze twee patronen:

https://m.youtube.com/watch?v=aG004iylBEc&feature=youtu.be

https://blog.bernina.com/nl/2020/03/een-basic-mondmasker/

Zorginstellingen die mondkapjes willen, kunnen ze bestellen tegen kostprijs (garen of band) en eventueel verzendkosten. En wie zelf aan de slag gaat: kijk eens op de Facebookpagina mondmaskers naaien. Daar vind je heel veel tips om zelf aan de slag te gaan.