Ambulancehelikopter van Waddeneilanden ingezet voor vervoer ic-patiënten

De ambulancehelikopter is vanaf maandag beschikbaar voor het vervoer van ic-patiënten. De helikopter die normaal op de Friese Waddeneilanden vliegt, wordt met ingang van zondag uit de reguliere dienst gehaald en aangepast voor ic-vervoer.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dat besloten en daarvoor opdracht gegeven aan de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Fryslân. Het bestuur van RAV Fryslân begrijpt dat in deze tijden van coronacrisis de prioriteit uitgaat naar de verplaatsing van ic-patiënten.

De helikopter is vanaf maandag beschikbaar voor het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Ook de reserve-helikopter wordt al enige tijd ingezet voor het vervoer van ic-patiënten tussen Nederlandse en soms ook Duitse ziekenhuizen.

Vervoer naar vaste wal

Voor vervoer vanaf het eiland naar de vaste wal zijn meerdere mogelijkheden. Naast de traumahelikopter is er het vervoer door de KNRM en zijn er speciale vervoerders voor (mogelijk) besmette coronapatiënten. De ambulanceteams nemen samen met de huisartsen en de Meldkamer Noord-Nederland een besluit over de beste wijze van vervoer voor de patiënt.

Lees ook | Eerste besmetting met corona op Terschelling