Het voorkomen van een hoge energierekening doe je zo

Aangeboden door: pricewise.nl

Als het op geldzaken aankomt dan willen we in Nederland altijd besparen. Eigenlijk is dat natuurlijk ook logisch, want waarom zou je meer voor iets betalen dan nodig is?

Door wat extra geld over te houden kun je je kinderen ook net wat meer zakgeld geven. Natuurlijk kun je dit bespaarde bedrag ook voor iets anders gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het boeken van die vakantie die al jaren op je bucketlist staat. Het besparen op je energierekening kan hierbij helpen, al is het maar een klein beetje. Iets is altijd nog beter dan niets. 

Energie vergelijken

Om ervoor te kunnen zorgen dat je bespaart op je energierekening kun je een aantal acties ondernemen. Allereerst is het aan te raden om een site te gebruiken voor het energie vergelijken. Net zoals we bij de supermarkt ook regelmatig kiezen voor het goedkoopste product zou dat eigenlijk ook zo moeten zijn bij de energieleveranciers. Hiervoor kun je dus het vergelijken gebruiken. Dit is nodig aangezien er erg veel aanbieders van energiecontracten op de Nederlandse markt zijn te vinden. Hierdoor is er veel concurrentie wat het lastig maakt om alle mogelijke opties te bekijken.

Acties

Door een vergelijkingssite te gebruiken los je dit probleem eenvoudig op. Op zo’n site staan namelijk alle leveranciers en alle verschillende contracten. Hierdoor is het veel gemakkelijker om de voordeligste optie te vinden en uiteindelijk af te sluiten. Bovendien kun je hierdoor meestal gebruik maken van kortingen en andere voordelen. De energieleveranciers stunten namelijk regelmatig omdat ze je zo graag als klant willen hebben. Het is dan ook aan te raden om ieder jaar dergelijke aanbiedingen in de gaten te houden. Dit kan ervoor zorgen dat je een paar honderd euro kan besparen. Let overigens wel op de voorwaarden, want dergelijke acties zijn met enige regelmaat puur tijdelijk.

Isoleren

Een andere manier om te besparen op je energierekening is door je woning te isoleren. Dit kan op een aantal manieren. Zo kun je het glas in je huis vervangen, wat met name aan te raden is als je enkelglas hebt. Het moet dan namelijk vervangen worden met hr++ glas, wat een flinke besparing op zal leveren. Daarnaast kan het isoleren van de spouwmuren ook helpen. Hierbij zijn er diverse materialen die gebruikt kunnen worden voor het opvullen van de spouwmuur. Meestal wordt er gekozen voor glas- en steenwol, PS schuimparels, purschuim en UF-schuim.

Zelf energie opwekken

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zelf energie op te gaan wekken. Dit zal tevens een vermindering van je energiekosten opleveren. De meest voorname manier van het energie opwekken is het laten installeren van zonnepanelen. Dergelijke panelen worden met name op daken van huizen en garages geplaatst. Gemiddeld zal één paneel zo’n 260 Wattpiek opleveren, wat het vermogen van de zonnepaneel is. Per paneel zal dit ongeveer 220 kWh stroom per jaar opleveren. Als je dan 10 panelen installeert dan zul je dus in een jaar tijd 2200 kWh elektriciteit produceren. 

Reduceer energieverbruik

Het zal natuurlijk ook voordelig uit pakken als je je energieverbruik vermindert. Hiervoor kun je een aantal ingrepen nemen, bijvoorbeeld bij de radiatoren. Monteer hier thermostaatknoppen op zodat de niet gebruikte ruimtes niet verwarmd worden. Daarnaast kan het ook helpen om radiatorfolie achter de radiatoren te plaatsen. Een andere manier om je energieverbruik enorm te verminderen is door de oude lampen te vervangen voor ledverlichting. Ook het toepassen van tochtstrips en het dichten van gaten met kit zal een besparing op de energierekening opleveren. Door dergelijke kieren en gaten gaat namelijk veel warmte verloren, waarmee je dus ook geld verliest.