Karateka's Iryoku krijgen in huiskamer unieke les van Japanse kampioenen

HALLUM/MARRUM Ruim 40 leerlingen van Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens hebben zondag 26 april een online training gekregen van twee grote Japanse namen in het Shinkyokushin Karate: Tadashi Ishihara en Tsutomu Murayama.

Murayama verzorgde vanuit Kioto het eerste deel van de les, Ishihara in Okayama nam het daarna over. De karateka's van Iryoku, kinderen en volwassenen, deden in hun woonkamer, garage of tuin mee. Tijdens de training werd ook stilgestaan bij de sterfdag van Masutatsu Oyama, de grondlegger van de karatestijl. Hij overleed op 26 april 1994, precies 26 jaar geleden.

Murayama en Ishihara hebben allebei veel internationale prijzen gewonnen en zijn coaches van het nationale team van Japan. Hun gastles was een unieke toevoeging aan de trainingen die Iryoku nu in coronatijd aanbiedt. De training verliep via het programma Google Meet. Hij begon om 12.00 uur (19.00 uur in Japan) en duurde 45 minuten. De leerlingen van Iryoku bevonden zich op allerlei plekken in Leeuwarden en in diverse omliggende dorpen, waaronder Britsum, Goutum, Grou, Hallum, Marrum en Stiens. Onder de deelnemers bevonden zich enkele gezinnen. Ook een in Haren (Groningen) wonend clublid was van de partij. Iedereen was gekleed in karatepak of sportkleding.

Murayama behandelde in het eerste deel een reeks basisoefeningen (kihon). Diverse stoten, slagen, schoppen en weringen kwamen aan bod. Ishihara liet vervolgens iedereen technieken vanuit diverse standen en bewegingen uitvoeren. Op het einde ging hij ook digitaal sparren met de leerlingen van Iryoku. Zij moesten aanvallen van Ishihara blokken en reageren met een tegenaanval.

Trainen in coronatijd

Om in de coronatijd te kunnen blijven trainen, organiseert Iryoku al een aantal weken digitaal trainingen en activiteiten. Zo sport normaal een groep leden vier keer per week 's ochtends rond de klok van 6.30 uur; dankzij Google Meet doen zij de buikspieroefeningen, push-ups en squats nog steeds samen, maar vanuit huis. Daarnaast zijn er online privétrainingen en groepstrainingen (per kleur band) en wordt er regelmatig een quiz met elkaar gespeeld.

Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De vereniging telt ruim 120 leden en vijf leslocaties: vier in Leeuwarden en één in Stiens. In de afgelopen 26 jaar werd een groot aantal prijzen in de wacht gesleept. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af. Ook is er een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate, onder wie filmsterren Dolph Lundgren en Sean Connery.