Sterke toename aantal autovernielingen in 2019

Aangeboden door: hoyhoy.nl

De politie heeft in 2019 ruim 1,5 duizend meer zaken omtrent autovernielingen gehad dan in 2018. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse politie. In 2019 kwam het totale aantal meldingen uit op ruim 34 duizend, terwijl het een jaar eerder dus ongeveer 33 duizend was. Deze toename is enigszins opvallend te noemen, want in de voorgaande jaren was er juist steeds sprake van een daling.

Autovandalisme in Friesland

Vergeleken met de andere provincies in Nederland valt het aantal autovernielingen in 2019 mee. Friesland staat namelijk niet in de top 3 met de meeste zaken, want dit podium is behaald door Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. In 2019 zijn er in Friesland in totaal 1140 auto’s vernield. Een jaar eerder was dit aantal 1120, dus er is sprake van een lichte stijging in de Friese gemeenten. Hiermee heeft het overigens de meeste gevallen van autovandalisme van de drie noordelijke provincies. In Groningen was er namelijk 1125 keer sprake van een autovernieling in 2019, terwijl Drenthe maar 730 gevallen had. 

Autovandalisme in Noardeast-Fryslân

In de gemeente Noardeast-Fryslân, waar Dokkum natuurlijk ook onder valt, is net zoals in de hele provincie ook sprake van een toename als je kijkt naar het autovandalisme. Er zijn namelijk 10 meer gevallen in 2019 gebeurd dan in 2018. In totaal zijn er in deze gemeente in 2019 60 autovernielingen aangegeven bij de politie. Een jaar eerder was dit dus 50. In 12 maanden is het aantal dus toegenomen met 20 procent, wat toch wel een flinke stijging is. 

Wie betaalt de schade?

Als jij ook het slachtoffer bent geworden van autovandalisme dan zal je natuurlijk willen weten wie de schade moet betalen. Dit hangt af van je autoverzekering. Als je een allrisk pakket hebt afgesloten dan zal je verzekeraar de schade dekken, maar bij de andere twee dekkingen moet je het helaas zelf betalen. Het is dan ook van belang om hier rekening mee te houden als je een nieuwe verzekering voor je auto afsluit. Bij het autoverzekering vergelijken kun je dit gelukkig eenvoudig aangeven. Zodoende zul je alleen maar allrisk verzekeringen krijgen in je overzicht.