Column Esther Leystra | ‘Mei Plasticvrij’

‘Mei Plasticvrij’. Deze 31 dagen durende campagne behoeft weinig uitleg: verban plastic zoveel mogelijk deze maand uit je leven. De boodschap is simpel, al is het wel een behoorlijke opgave. Een maand zonder alcohol tijdens Dry January zou op zich wel moeten lukken, maar een maand zonder plastic? Dat is een heel ander verhaal.

Laten we dit keer beginnen met een simpele oefening. Wees je eens bewust van je vaste ochtendroutine die er voor de meesten van ons ongeveer als volgt uitziet: opstaan, douchen, tandenpoetsen, opfrissen, ontbijten, lunch klaarmaken en hup op de fiets, in de auto, bus of trein naar je werk. Doorloop dit ritueel nog een keer en sta nu eens stil bij de hoeveelheid wegwerpplastic dat onbewust door je handen glipt. Als een soort helderziende gok ik dat je op dit moment denkt aan de plastic shampoo- en douchefles van je favoriete merk, jouw plastic tandenborstel die je een frisse stralende lach bezorgt en het - in plastic verpakt – broodbeleg. Heb ik het wat bij het rechte eind of kan ik een carrière als waarzegster wel vergeten?

Hoe je ochtend er precies uitziet is natuurlijk niet mijn zaak, maar wat ik wel interessant vind, is hoe plastic ongemerkt ons dagelijks leven binnensluipt. Laat wel duidelijk zijn dat plastic niet per se verkeerd is indien het maar lang genoeg wordt (her)gebruikt. Want geef toe, plastic is een miraculeus materiaal en het maakt ons leven stukken makkelijker! Maar wat betreft wegwerpplastic, tja... het imago daarvan opkrikken gaat mij helaas niet lukken. Alternatieven zijn er genoeg, maar in ons drukke bestaan zijn we als consumenten vooral op zoek naar gemak en daar ga je: in no time is je huis gevuld met wegwerpplastic.

Plastic rietjes, bordjes, bestek, boterhamzakjes, tandenborstels, flesjes, wattenstaafjes en shampoo- en doucheflessen, ik laat ze al een tijd niet meer in mijn leven toe. Inmiddels hebben een bamboe tandenborstel en shampoo- en douchebars een definitieve plek in mijn badkamer veroverd, drink ik mijn smoothies in de zomer met een bamboe rietje en gebruik ik wasbare wattenschijfjes om plastic verpakkingsmateriaal te vermijden. Plasticvrij leven, ik kan het alleen maar toejuichen al is het een spannende uitdaging voor ons allemaal. En dat niet alleen in de maand mei.

Esther Leystra woont in Dokkum en is afgestudeerd in duurzaamheidsvraagstukken