Streekproducten akkerbouwbedrijf Van Kuiken te koop bij Jumbo Dokkum

WIERUM Balling en Siebren van Kuiken van akkerbouwbedrijf Van Kuiken uit Wierum verkopen zaterdag hun aardappelen en uien van het bedrijf van hun vader op het terrein van Jumbo Dokkum.

De jongens kwamen zelf met dat idee. “Een prachtig lokaal initiatief”, aldus Titus Vogt van Jumbo Dokkum.

“Sinds het begin van de coronacrisis merken we dat er veel meer streekproducten uit onze boerderijkraam worden afgenomen”, vertelt Balling van Kuiken. “Om ze nog meer onder de aandacht te brengen, kwamen we met het plan ze bij Jumbo Dokkum te verkopen. Zo kunnen we het eten van streekproducten extra promoten. We vinden het daarnaast belangrijk dat supermarkten en boeren samen hetzelfde doel nastreven om de consument een zo eerlijk mogelijk product aan te bieden.”

Jongens met ondernemersgedachte

“Een prachtig lokaal initiatief”, aldus Titus Vogt van Jumbo Dokkum, die blij verrast was toen de jongens met de vraag bij hem kwamen. “Zulke jonge jongens met zo’n positieve ondernemersgedachte, dat kan ik niet anders dan van harte ondersteunen. Ze zijn trots op hun product en het bedrijf van hun vader, en dat laten ze op deze manier geweldig zien.”

De boerderijkraam

De boerderijkraam van de familie Van Kuiken is zaterdagochtend 30 mei vanaf 9.00 uur geopend op het terrein van Jumbo Dokkum. De jongens verkopen aardappelen, rode uiten en gele uien, in verpakkingen van 5 kilogram. Er wordt in de kraam goed rekening gehouden met de maatregelen rondom het coronavirus.

De lekkerste van de streek

Akkerbouwbedrijf Van Kuiken is deelnemer aan het project Sense of Place Bildtstar en Eigenheimers. Dit is een route door Noord Friesland, die de consument dichter bij het boerenleven brengt. De aardappel van Van Kuiken is de perfecte mix tussen een vaste en kruimige aardappel. Ze hebben een kruimelige smaak, maar zijn toch compact. Je kunt ze goed koken, bakken, frituren én poffen, en ze zijn geschikt voor bijvoorbeeld stamppot en salades. Op het akkerbouwbedrijf worden ze met liefde en aandacht verzorgd en onder perfecte omstandigheden opgeslagen. Balling: “Dat maakt onze aardappel tot een van de lekkerste uit de streek.”