Herontwikkeling Harddraverspark stuit op weerstand: 'Wij zijn Dokkum, geen Bilbao'

,,Niet volgens afspraak’’, ‘’onbehoorlijk’’ en ‘’niet helemaal juist’’. De herontwikkeling van het Harddraverspark stuit op politieke weerstand vanuit de raad.

Na maanden wachten was het donderdagavond dan eindelijk zover. Wethouder Engbert van Esch (CDA) zou de gemeenteraad plannen presenteren voor het Harddraverspark. Noardeast-Fryslân wil sportverenigingen naar het Tolhuispark verhuizen, en zo van het Harddraverspark een recreatiepark maken. Tot frustratie van een hele batterij sportclubs, die vrezen gedwongen te moeten verhuizen van het Tolhuispark naar het Harddraverspark.

De donderdag gepresenteerde plannen boden de raad evenwel niet het perspectief waar ze op hoopten. In 2017 nam de gehele gemeenteraad van Dongeradeel een motie in waarin gesteld werd dat gedwongen verplaatsing van sportclubs niet mag gebeuren. De afgelopen weken benadrukten meerdere raadsfracties van Noardeast-Fryslân, waar Dongeradeel in is opgegaan, nog maar eens: sportclubs mogen niet gedwongen worden te verhuizen. En toch staan in de huidige schetsen geen sportclubs ingetekend in het Harddraverspark, en ook de camping blijkt uitgegumd.

,,Do bist net ienige dy ferbaast is’’, reageert Fedde Breeuwsma (FNP). Hij noemt de presentatie ‘onbehoorlijk’. ,,Soms gebeure der dingen wêrfan je je ôffrage: moat dit no sa?’ Dat de sportclubs die liever niet willen verhuizen, zoals vv Dokkum, nog altijd niet gerustgesteld zijn is tegen het zere been van Breeuwsma. Jan-Ede Brijker, oud-voorzitter van vv Dokkum, sprak donderdag voor de zoveelste keer in. ,,U beschadigt onze club en onze toekomst met deze handelswijze’’, gaf hij de wethouder mee.

‘Dit komt zo niet goed’

Ook de VVD verwonderde zich. ,,Dit moeten wij als raad naar ons toe trekken, want dit komt zo niet goed’’, zegt Anton van der Aar. Hij zag de ambitieuze plannen voor het Harddraverspark met verbazing aan. ,,Wij zijn Dokkum, geen Milaan of Bilbao. Er zaten wel leuke dingen in, maar schoenmaker blijf bij je leest.’’ Van der Aar wil snel duidelijkheid, vooral voor de sportclubs en de camping. ,,Ik heb geen zin om nu maanden te wachten op iets waar we weer niks mee kunnen.’’ Samen met mede-coalitiepartij S!N wil hij een spoeddebat over de kwestie.

Meerdere sportclubs voelen zich de afgelopen tijd buitenspel gezet door de gemeente. Waar ze eerder nog aan tafel mochten zitten bij overleg over de herinrichting van beide parken, mogen ze nu naar eigen zeggen enkel via mail reageren. Ook hebben ze becijferd dat de concentratie van sportverenigingen in het Tolhuispark niet in de daar beschikbare ruimte past.

ELP NEF, de partij van Johan Talsma, werd opgericht temidden van de ophef die er in 2017 al was over de plannen. Toen werd een deel van het budget voor de sportverplaatsing ingezet voor de IJsfontein. Sindsdien maakt Talsma zich druk over het dossier. ,,Mijn stok om mee te slaan wordt alleen maar dikker.’’ Talsma overweegt een motie van wantrouwen voor het gehele college, zegt hij.