Deze auto-opties wil je in de zomer zeker hebben

Als het kwik stijgt, stijgt bij velen ook het verlangen naar een nieuwe auto. Zeker als je kersverse occasion met een of meerdere van deze fijne opties is uitgerust, dan kan de zomer niet meer stuk.

Natuurlijk op nummer één. De favoriete optie van menig autokoper is de airco. Gelukkig zit het al lange tijd standaard op heel veel auto’s en is ook een heel groot deel van alle occasions er mee uitgerust. Airco heb je in verschillende soorten. De eenvoudigste is de handbediende airco, waarbij je met een draaiknop de airco kouder of warmer kunt zetten.

Eigen temperatuur

Bij climate control stel je simpelweg een temperatuur in en zorgt de airco er vanzelf voor dat de auto voldoende koel blijft. Tegenwoordig zie je ook steeds meer auto’s met een gescheiden climate control. In dat geval kunnen de bestuurder en de passagier rechtsvoor beiden hun eigen temperatuur kiezen.

Controleer altijd goed of een airco werkt wanneer je een proefrit maakt. Een niet goed functionerende airco kan simpelweg een kwestie van het bijvullen van het koudemiddel zijn, maar wanneer de aircopomp en/of condensator vervangen moet worden, kan de garagerekening al snel oplopen tot een bedrag dat allerminst cool is.

Open dakje

Airco is fijn, maar soms is het nog veel leuker om lekker in het zonnetje te zitten en de frisse lucht door je haren te voelen. Met een open dak krijg je een klein beetje van het cabriogevoel mee. Vroeger werden schuif- en kanteldaken vaak later ingebouwd, tegenwoordig bieden veel merken er eentje aan op de optielijst. Voor de langere medemens is het even opletten, vaak gaan ze ten koste van wat hoofdruimte.

Een of twee grote glazen dakramen worden vaak een panoramadak genoemd. Vaak kan deze (deels) open, maar dit is niet altijd het geval. Controleer tijdens de proefrit sowieso of de dakbediening goed functioneert.

Tweedehands auto kopen? Je vindt 'm op Autocircuit.nl