'Herverdeling rijksgeld wordt ondergang Noardeast-Fryslân'

De beoogde herverdeling van het gemeentefonds wordt de ondergang van Noardeast-Fryslân, zegt wethouder Financiën Theo Berends.

Dat zei Berends donderdagavond bij de behandeling van de perspectiefnota van de gemeente: het financiële plaatje voor de komende jaren. Daarover is iedereen in de gemeenteraad ongerust, bleek wel, en Berends dus ook: een structureel tekort dreigt.

CDA’er Lieuwe Sytsma voorspelt dat de gemeente vastloopt als ,,we op deze wijze doorgaan’’. FNP-voorman Fedde Breeuwsma noemde het een perspectiefnota zonder perspectief. De ChristenUnie ziet nog wel wat lichtpuntjes, zoals de plannen voor Watersportdorp Kollum, de plannen voor een nieuwe parkeergarage Panwurk in Dokkum en de fietsroute ‘Paad lâns it Waad’.

Kritisch

Ook de VVD was kritisch. Liberaal Anton van der Aar bekritiseerde het feit dat in de perspectiefnota verschillende keren wordt gesteld dat vanwege de coronacrisis bepaalde gegevens ontbreken.

,,Tuurlijk het is allemaal anders, maar veel zaken kunnen toch wel in de tijd worden gezet. En ja wat de financiële gevolgen zijn van Corona is inderdaad onzeker, maar is dat bij het opmaken van de begroting dan anders? Wij betwijfelen dat. We verwachten in november wel een volwaardige begroting gevuld met ambities, uitdaging en lef, zoals men dat van een gemeente, zoals Noard-east Fryslân, mag verwachten.’’

‘Hobbelen een beetje door’

Berends kon de partijen slechts een zwak lichtje aan het einde van de tunnel tonen. Vanwege de diepe onzekerheid ,,hobbelen we zo een beetje door’’, analyseerde de wethouder. Volgens hem moet de gemeente alles in het werk stellen om een herijking van het gemeentefonds in het nadeel van Noardeast te voorkomen. ,,Daar gaan we aan onderdoor. Wat voor keuzes we dan moeten maken: ik weet het niet.’’

Berends werd gesteund door een door het gros van de raad gesteunde motie die het gemeentebestuur opdraagt tot een stevige lobby in Den Haag om de bijdrage uit het gemeentefonds voor plattelandsgemeenten juist te vergroten. Onlangs doken cijfers op waaruit zou blijken dat het rijk koerst op een korting.