Eerste Wâldgieltsjes geserveerd aan burgemeester Kramer

EE - Vrijdagmiddag serveerde Aardappelgroothandel Greydanus, Wâldgieltsjeteler Japik Wilman en Stichting Wrâldfrucht de eerste Wâldgieltsjes aan burgemeester Johannes Kramer. In de streekwinkel annex landbouwmuseumpje van Wilman in de ‘Alde Molkfabryk’ in Ee maakt kok Gerben Land een traditionele maaltijd klaar met deze Wâldgieltsjes.

In traditionele stijl dient men de maaltijd op en samen met de boer en boerenknechten van weleer eet de burgemeester van Gemeente Noardeast-Fryslân de Wâldgieltsjes op. Want deze allereerste aardappeltjes zijn vandaag bestemd voor de allereerste burgemeester van Noardeast – Fryslan. Het eerste kistje met Wâldgieltsjes werd aangeboden aan de burgemeester door Wilma.

Een historisch verhaal over de Friese Wâldgieltsjes: het Goud út de Wâlden

Boeren zoals vroeger klinkt romantisch, maar het leven was zwaar. De boer en zijn knechten die voor dag en dauw op hun knieën in het bouwland zaten. Trots hun aardappels aan het rooien waren welke ze ooit van de afgrond hadden gered. En nu als pioniers met de blote handen alle korfen afvulden tot ze nokje vol waren. Na een uitputtende dag zaten deze mannen met hun doorgroefde koppen en grote eeltige handen aan tafel. In het midden een pan vol dampende Friese Wâldgieltsjes welke ook wel het Goud van de Friese Wouden werd genoemd. Met hun vork in de aanslag loopt het water hun al in de mond. Voor hun een leeg bord welke lonkte om gevuld te worden met een kwak mosterdstip welke de ‘kale’ maaltijd van vroeger nog meer smaak gaf.

Als hongere wolven kijken ze naar de schaal welke door de boerin op tafel werd gezet. Naar dit hoogtepunt hebben de mannen de hele dag naar uitgekeken, de maaltijd met Wâldgieltsjes is slechts een leuke bijkomstigheid.

Sommige knechten hebben het oog groter dan de maag en wanneer deze naar voren reikt om het allereerste aardappeltje aan zijn vork te prikken volgt de boze blik van de boer. Niet omdat deze voor de boer des huizes is bestemd, maar ditmaal voor de enige gast aan tafel. Vol trots pakt de boerin haar mooiste boerenbond en bord en schept deze vol met Waldgieltsjes. Want deze allereerste aardappeltjes zijn vandaag bestemd voor de allereerste burgemeester van Noardeast- Fryslân.