Betonstaal, onmisbaar voor het wapenen van beton

Aangeboden door: betonstaal.nl

Zeer veel panden, bruggen, tunnels en andere bouwwerken zijn in meer of mindere mate van beton gemaakt. Vooral voor de fundering en de constructie is beton een graag gebruikt materiaal. Hoe veel voordelen beton ook mag bieden en hoe stevig beton ook mag zijn, feit is dat beton niet vaak ‘zelfstandig’ opereert als fundering.

Bij bouwwerken waar in wezen absoluut niet het gevaar mag bestaan op instorten is het namelijk van het grootste belang dat het beton gewapend wordt. Betonstaal is hierbij de meest gangbare manier om betonwapening vorm te geven.

Waarom dient beton gewapend te worden?

Dat beton een stevig en robuust materiaal is, dat mag geen geheim heten. Toch kan beton niet helemaal in z’n eentje de stevigheid en onverwoestbaarheid van een bouwwerk garanderen. Je moet het zo zien: op een gebouw worden doorgaans zowel drukkrachten als trekkrachten uitgeoefend. Nu is het zo dat beton alleen in staat is drukkrachten op te vangen. Trekkrachten dus niet. Precies daarom is het noodzakelijk dat beton gewapend wordt. Dit kan bij uitstek met staal. Vaak komt dit betonstaal in stalen matten of korven. Deze worden aan het beton gehecht, waardoor ze onderdeel uitmaken van de fundering en de constructie. Staal is hierbij een populair middel. Het gaat namelijk vele jaren mee, terwijl de kwaliteit hierbij niet of nauwelijks achteruit gaat. Zeker als je bedenkt hoe lang je er baat bij hebt is betonstaal bovendien allesbehalve duur.

Wat zijn mogelijke gebreken aan gewapend beton?

Zo onderhand heb je misschien het idee gekregen dat niets zo sterk is als gewapend beton. Of dat nu zo is of niet, ook gewapend beton kan soms zwakheden vertonen, al dient gezegd te worden dat de meeste problemen ontstaan bij constructies of funderingen waarbij in het ontwerp fouten zijn gemaakt; fouten die bij de uitvoering vervolgens niet zijn onderschept. Maar ook kan corrosie eventueel leiden tot problemen zoals betonrot. Als je een ijzeren wapening hebt en dit ijzer gaat roesten, dan gaat het uitzetten. Dit veroorzaakt scheurtjes in het beton. Scheurtjes kunnen ook ontstaan zodra er vochtplekken in het beton ontstaan en wanneer deze vervolgens bevriezen. Als je scheurtjes in het beton ziet ontstaan, dan is het hoe dan ook zaak snel in te grijpen om te ontdekken waardoor deze veroorzaakt worden. Daarna kan besloten worden hoe het probleem te herstellen. Als je dit lang op z’n beloop laat, dan zal het gevaar op instorting reëel worden.