Douwe Tolsma uit Dokkum geslaagd voor examen molenaar

Dokkum - Douwe Tolsma uit Dokkum is zaterdag geslaagd voor het examen molenaar. Dat betekent dat hij in heel Nederland een antieke windmolen mag bedienen.

Hij is inspecteur bij de monumentenwacht Fryslân en door het werk is ook zijn interesse voor de molens gegroeid. Hij vertelt: “By ynspeksjes stiet de mûne stil, mar troch de oplieding kin ik it no ek wurkjen litte. Dan kin jo better de lekken en brekken sjen”. Douwe zal de poldermolen De Hoop in Readtsjerk beheren voor de Stichting de Fryske Mole

Tolsma heeft de opleiding gevolgd bij de provinciale vereniging Gild Fryske Mounders, die in totaal 13 lesmolens in Fryslân heeft. De opleiding duurt minstens twee jaar en bevat naast 150 uur vaardigheidstraining op de opleidingsmolen Victor te Wânswert ook nog 30 uur verplichte stage op de andere lesmolens.

In de opleiding vormen naast kennis van de molenonderdelen ook theorie van het weer en veiligheid belangrijke onderdelen. Ook waren er excursies en de ledenavonden in Poppenwier. Praktische handelingen bij het examen zijn het zeilen voorleggen van een molen, het remmen van een draaiende molen en de stormproef, waarbij in één minuut een zeil moet worden verwijderd van de wiek.

Tolsma verrichtte deze handelingen uitstekend vond de examencommissie. Ook de kennis over molens in andere gebieden van Nederland waszonder meer uitmuntend. De examencommissie, bestond uit Johan Cnossen en Gert Klijnstra beiden uit Stiens en Sjerp de Jong uit Feanwâlden.