Column Esther Leystra | Complimentje

Gewapend met een afvalgrijper, een paar handschoenen en een grijze vuilniszak nemen steeds meer burgers het heft in eigen handen als het gaat om het opruimen van zwerfafval. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Bolswarder Ton Visser die het vooral gemunt heeft op het oprapen van uitgetrapte peuken op straat. Een ander voorbeeld is Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer. Zijn missie is glashelder: de plastic soup een halt toeroepen.

Afgelopen maandag meerde Merijn aan in Dokkum. En dat was niet om een historisch Bonifatiusbiertje te proeven, het Keerpunt te bezoeken of om van de beroemde bolwerken te genieten. Nee. Hij bezocht ons stadje omdat het onderdeel is van zijn ‘Wakkere Wegwerpers’ campagne.

Na het startschot van EU-vicepresident Frans Timmermans op 31 augustus begon Tinga aan de ‘Wakkere Wegwerpers’ expeditie: een 550 kilometer lange monstertocht waar hij supt en windsurft van Maastricht naar Schiermonnikoog om onder andere aandacht te vragen voor afvalscheiding op scholen.

Onderweg spreekt hij met kinderen, scholen, bedrijven en politici om ze te inspireren en meer aandacht te vragen voor plastic afval.

Ik volg deze man met zijn boeiende missie al enige tijd via meerdere social media kanalen en was dus helemaal op de hoogte van zijn nieuwste campagne. Toen hij mij een berichtje stuurde met de vraag of ik op maandag 14 september ook in Dokkum aanwezig kon zijn om hem daar te ontmoeten, kon ik natuurlijk niks anders dan volmondig ja zeggen. Want elke keer als ik op zo’n verhaal van een duurzame doener stuit, maakt mijn hart een sprongetje van geluk.

Niet omdat ik blij word van alle zwervende vondsten en de toenemende afvalproblematiek, maar omdat er milieu-strijders zijn die het gewoon doen: actie voeren en troep opruimen.

Maar ook is een complimentje zeer op z’n plaats voor de ‘minder bekende’ burgers die zich steeds meer verantwoordelijk voelen voor het opschonen van onze aarde. En hoe klein je bijdrage ook voelt, samen maken we een groot verschil.

Dát is ook precies het motto van de World Clean Up Day, een wereldwijde opruimactie die dit jaar valt op zaterdag 19 september. Dus zie je deze zaterdag mensen fanatiek speuren naar afval, juich ze toe en een complimentje zal zeker worden gewaardeerd.

Esther Leystra woont in Dokkum en is afgestudeerd in duurzaamheidsvraagstukken.