Inzamelingsactie voor AED in wijk Fugellân

Marja Keizer (50) uit Dokkum wil door middel van een doneeractie een AED realiseren aan de Kievitstraat in Dokkum. Marja is zelf begeleider in de gehandicaptenzorg en aangesloten bij HartslagNU. Ze is 24/7 beschikbaar voor een eventuele oproep op locatie, waar ze zich op dat moment ook bevindt, dus ze weet hoe belangrijk zo’n AED is.

Door: Lisanne van der Ploeg

,,Ik doe elk jaar een herhalingscursus om goed bij te blijven. Het is belangrijk om te kunnen reanimeren en wanneer je als burger aangesloten bent bij HartslagNU kun je eerder ter plekke zijn dan een ambulance zodat je alvast kunt reanimeren,’’ vertelt Marja. Ze keek naar mogelijkheden om bij haar eigen woning een AED te krijgen, mocht dat nodig zijn dan hangt deze er. ,,Ik kwam terecht bij Buurt-aed.nl, via die website kun je een actie starten. Binnen 30 dagen moet er een bedrag van welgeteld €2667 zijn gedoneerd zodat er echt een AED kan komen.’’

Marja is meteen gestart met het opzetten van de actie en belde naar eventuele contactpersonen.

Ook moest er worden kortgesloten met de woningbouwvereniging of dit mocht. ,,De woningbouwvereniging was gelukkig positief. Uiteindelijk kwam ik terecht bij de Wijkraad Fugellân, een belletje was snel gepleegd. Ik kreeg veel medewerking, mede omdat iedereen hoopt dat de actie slaagt. Er is bijvoorbeeld een flessenactie bij de Poiesz zodat mensen de flessenbon kunnen doneren. Ook kunnen er flessen bij diverse punten worden ingebracht, die binnenkort bekend worden gemaakt. Tot slot zijn er ook collectiebussen uitgezet bij de voetbalvereniging, bij Anouk’s tankshop, Friet&Zo en zelfs de snackwagen Zuidoost heeft een collectebus waar iedereen een eigen bijdrage kan geven.

In week 39 wordt er een flessenactie opgezet, vrijwilligers bellen aan en vragen of er lege flessen zijn die ze mogen gebruiken voor de actie. Ook deze opbrengst gaat naar de AED. Op de Facebookpagina van Marja Keizer en wijkraadfugellan.nl wordt nog bekend gemaakt waar de actie precies plaats gaat vinden.

Marja vindt het belangrijk om zich hiervoor in te zetten. ,,Bij een eventuele oproep waarbij een AED nodig is, is het fijn dat er zoveel mogelijk beschikbaar zijn en de AED snel ter plaatste kan zijn. Elke seconde telt!’’