Bouvier Yarah brengt troost en rust in klas juf Froukje Hiemstra op It Twaspan in Twijzelerheide

Twijzelerheide - Sinds een maand ‘werkt’ bouvier Yarah van lerares Froukje Hiemstra mee op school OBS ‘It Twaspan’ in Twijzelerheide. ‘We hebben vandaag een geluksdag’, vertelt één van de leerlingen glunderend terwijl Yarah door de klas loopt.

Op 26 augustus was Yarah haar eerste werkdag in groep 4, 5 en 6. In eerste instantie zou ze als voorleeshond ingezet worden maar haar eigenaresse en begeleidster Froukje ziet al veel meer goede effecten van de aanwezigheid van haar hond op de schoolkinderen.

‘Ik merk dat Yarah een positief effect heeft op het welbevinden van de kinderen. Als ze verdrietig zijn bijvoorbeeld kan de aanwezigheid van de hond de kinderen rustiger maken. We hebben de leerlingen ook zelf een lijst laten invullen wat ze positief vinden aan Yarah. Ze schrijven onder anderen: ‘als je verdrietig bent dan kan Yarah je troosten’, ‘als Yarah je troost word je in één keer weer blij’ en ‘als je ruzie hebt met iemand, dan kun je een rustig plekje zoeken en dan kun je met Yarah knuffelen’.

Yarah is meer als alleen een voorleeshond. ‘We noemen haar dan ook de schoolhond. Deze naam dekt veel beter de lading omdat de aanwezigheid van haar veel meer effecten heeft. Ik zie dat de kinderen al rustig worden als ze hond even aaien. Het neemt een stukje spanning weg’.

Meer over schoolhond Yarah in het Nieuwsblad van Noordoost-Friesland van 22 september