10x handige tips tegen motor- & scooterdiefstal!

Aangeboden door: Slotenspeciaalzaak.nl

Je trouwe motor of scooter brengt je altijd waar je heen wil gaan. Natuurlijk ben je er zuinig op, want je hebt er hard voor gewerkt. Dan wil je niet dat hij op een gegeven moment wordt gestolen. Met onderstaande tips maak je de kans daarop zo klein mogelijk.

1. Een goed slot

Het ligt nogal voor de hand dat je jouw motor of scooter te allen tijde op slot moet zetten. Maar een gewoon slot is meestal niet afdoende! Investeer in twee verschillende, goede sloten met ART-4 of -5 keurmerk. Deze sloten zijn uitgebreid getest en zeer veilig. Door twee sloten te gebruiken, zal het voor een dief langer duren om alles onklaar te maken. Als een dief een motor tegenkomt met bijvoorbeeld een kettingslot én een schijfremslot, dan gaat hij waarschijnlijk liever op zoek naar een makkelijkere prooi.

2. Kies een veilige parkeerplek

Het beste is natuurlijk een afsluitbare of bewaakte stalling. Heb je dat niet beschikbaar, parkeer je motorfiets dan op een goed verlichte en zichtbare plek, waar een eventuele dief opvalt wanneer hij daar zijn slag zou willen slaan.

3. Op de juiste manier op slot

Zet je motor als het kan altijd aan een vast object, zoals een lantaarnpaal of straatbank. Laat het slot niet op de grond liggen, want dan kan het kapot gemaakt worden. Doe een slot door zowel het achterwiel als het frame, indien mogelijk.

4. Eerste versnelling

Zet je tweewieler altijd in de eerste versnelling als je parkeert. Wanneer iemand jouw motor of scooter dan wil stelen, moet hij eerst dát probleem oplossen.

5. Laat nooit waardevolle spullen achter

Laat geen waardevolle spullen achter in of op je motor of scooter. Hetzelfde geldt uiteraard voor je papieren.

6. Installeer een alarm

Als je motor is uitgerust met een antidiefstal-alarm en dit ook zichtbaar is op je motor, dan zal een dief liever een ander exemplaar meenemen. Zo'n alarm maakt een hels kabaal en zorgt dat iedereen kijkt wat er aan de hand is.

7. Ga zorgvuldig om met je sleutels

Houd je motorsleutels apart van je huisdeursleutels. Laat ze ook nooit in je jaszak zitten en leg ze nooit op een onbeheerde, vrij toegankelijke plek. Een sleutelkluis is dan een ideale optie!

8. Bij verkoop: kijk uit met een proefrit

Wanneer een potentiële koper een proefrit wil maken, kun je ofwel zelf achterop meegaan, ofwel zijn/haar ID zolang in je bezit houden. Dit om te voorkomen dat de aspirant koper niet meer terugkomt. 

9. Verzeker je motor of scooter

Een goede verzekering maakt de kans op diefstal niet kleiner, maar verlicht wél de pijn als het toch gebeurt. Bekijk bij het afsluiten goed de voorwaarden. Zo moet je veelal in het bezit zijn van een slot met minstens een ART-4 keurmerk.

10. Maak foto's

Maak een dossier van je motor/scooter door er foto's van te maken. Maak ook foto's van je sloten en noteer de framenummers van je motor en de slotnummers. Zo kan je altijd aantonen dat het jouw tweewieler is als je aangifte doet bij de politie voor scooter- of motordiefstal.