Docent Lauwers College schrijft boek in het Gronings

Buitenpost - Ingeborg Nienhuis is docent Nederlands in de bovenbouw van Lauwers College in Buitenpost. In haar vrije tijd schrijft ze veel en publiceerde onlangs een boek. In het Gronings.

Ingeborg Nienhuis uit Vierhuizen schreef het boek Schoem of De Voarende Zoltkamper. Het werd uitgegeven door de Stichting ‘t Grunneger Bouk.

Het boek gaat over een groep jongens die doordeweek met hun garnalenkotters op zee varen. In het weekend zoeken de maten het avontuur in en buiten de kroeg. Hades en zijn kameraden zijn hemelbestormers en lopen over van bravoure. Ze zijn voor de duvel niet bang. Wanneer de koers van Hades’ leven plotseling verandert, moet hij alle zeilen bijzetten om zichzelf te herpakken. Want wat wil hij eigenlijk met zijn leven? En dan is er ook nog een meisje dat telkens door zijn hoofd spookt…

Nienhuis hoefde de inspiratie voor haar boek niet van ver te halen. Zelf groeide ze op in het schippersdorp en in haar werk als bovenbouwdocent komt ze veel in aanraking met adolescenten. Die vertonen in haar optiek regelmatig fascinerend, en soms zelfs onnavolgbaar gedrag. De grote gemene deler: bijna altijd komt het helemaal goed met die tieners.

Eigenlijk maakt Nienhuis een dubbeldebuut. Eerder verscheen er weliswaar ander werk, maar dit is het eerste prozawerk dat ze in het Gronings uitbrengt. Komende winter wordt daar een Nederlandse roman aan toegevoegd, die uitgegeven wordt door Uitgeverij Ambilicious in Breda. Ook die literaire roman is gesitueerd in Groningen.

Hoewel er weinig vraag naar streektaalliteratuur heet te zijn, was de eerste druk van het Groningse boek binnen een maand uitverkocht. Ook Friese collega's van Nienhuis waren zo sportief om zich aan het boek te wagen. Gestimuleerd door dit succes wordt nagedacht over een tweede druk.