Wethouders en basisschoolleerlingen planten fruitbomen in Kollumerzwaag en Rinsumageast

In Kollumerzwaag en in Rinsumageest hebben wethouders Esther Hanemaaijer van de gemeente Noardeast-Fryslân en Gerben Wiersma van de gemeente Dantumadiel op de Nationale Boomfeestdag op 18 november, samen met basisschoolleerlingen, fruitbomen geplant. Deze boomplantactie sluit aan bij de actie ‘Adopteer een Peer’ van NME- De Klyster, Landschapsbeheer Friesland, Friese Milieu Federatie en IVN.

De actie heeft als doel om kinderen bewust te maken van de plaats van bomen in ons ecosysteem. Bomen helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen. Bovendien maken ze onze leefomgeving mooier, groener, frisser, gezonder en leveren ze ons voedsel zoals fruit en noten. Oftewel: Bomen geven energie! Op veel verschillende vlakken. De scholen ontvangen ook een set educatieve opdrachtkaarten om dit te ontdekken.

Uitdaging

De leerlingen worden tot slot uitgedaagd om ieder één fruitboom te redden en een plekje te zoeken om hun perenboom te planten. Dat mag thuis in de tuin zijn, maar natuurlijk ook bij pake, de buren of rond het schoolplein. De gemeenten verzamelen vervolgens de foto’s waarop de leerling met de geplante boom vereeuwigd staan.