Column Esther Leystra | Tegengeluid

Precies een jaar geleden schreef ik er ook al over: Black Friday. Om je geheugen even op te frissen: dat is die ene dag in het jaar waarop mensen als een kip zonder kop winkels binnenstormen of hun online winkelmandje vullen met veel leuke, maar vaak onnodige artikelen. En dan gaat het meestal niet eens zozeer om het artikel zelf, maar om de verleidelijke prijs. Want zeg nou zelf... iets kopen met korting geeft toch een heerlijk gevoel?

Voor veel koopjesjagers staat 29 november, de laatste vrijdag van november en dus Black Friday, al weken omcirkeld in de agenda. Toch klinken er steeds meer duurzame tegengeluiden, zoals ‘Green Friday’ en ‘Buy Nothing Day’. Maar vanaf dit jaar kunnen we een nieuwe reactie op deze jaarlijkse koopgekte aan het lijstje toevoegen, namelijk ‘Bring Back Friday’. Een initiatief van niemand minder dan de Zweedse woonwinkelreus IKEA.

Met deze campagne wil de winkel extra aandacht besteden aan hun nieuwe Meubel inruilservice. En dat werkt vrij simpel. Heb jij IKEA-meubels waar je graag vanaf wil, maar vind je het zonde dat ze op de vuilstort belanden? Breng ze dan gewoon terug. De IKEA koopt namelijk met alle genoegen haar eigen pareltjes terug en geeft ze een mooi plekje in de Koopjeshoek waar ze met smart wachten op een nieuwe eigenaar. De groene klanten die hun oude meubels een tweede leven gunnen, worden beloond met een tegoedbon. Een mooi initiatief van deze blauw-gele woongigant en wie weet inspireert dit andere bedrijven ook wel. Want het hergebruiken van producten is niet alleen goedkoper, maar ook vele malen beter voor het milieu. Zo bespaart het gigantisch veel kostbare grondstoffen en energie en voorkomt het enorm veel overbodig afval.

Bewust winkelen is dus belangrijk voor deze kwetsbare planeet en met al die stuntacties en gezellige feestdagen in het verschiet is het niet verkeerd om hier wat vaker bij stil te staan. En of je nu bomen koopt en plant op ‘Green Friday’, niks koopt op ‘Buy Nothing Day’, meubels inlevert op ‘Bring Back Friday’ of gewoon een bezoek brengt aan de kringloopwinkel bij jou in de buurt: samen maken we op deze manier een verschil.